Многоплодна бременност – най-честите причини за развитието й

Среща се често при жени с репродуктивни проблеми
25 май 2017 12:23, Eкип на Puls.bg
0
Многоплодна бременност – най-честите причини за развитието й
Reuters

Многоплодната бременност протича с развитието на два или повече плода в маточната кухина на жената. Развитието и раждането на близнаци се случва при около 2% от бременните жени. След въвеждане на съвременните методи за асистирана репродукция този процент е значително завишен. 

През първите дни на развитие на бременността, оплодената яйцеклетка преминава през няколко стадия, които са свързани с бързото и нарастване. Поради тази причина в зависимост от момента, в който настъпи деленето, близнаците може да имат както отделни структури – амниотичен сак, плацента, така и да имат общи.
 
Настъпване на деленето след 8 ден след оплождането е предпоставка за развитие на една плацента. Именно при тези близнаци, при които деленето е настъпило между осмия и тринадесетия ден има риск за развитие на трансфузионен синдром.
 
Трансфузионният синдром е състояние, при което съществува комуникация – анастомоза, между кръвоносни съдове на двата ембриона. Най-неблагоприятен е случая, при който връзката е между артерия на единият близнак и вена на другия. При наличие на такава комуникация кръвта от единият близнак преминава към другия. Рискът е и за двата близнака, тъй като увеличеното количество кръв към единият води до хиперперфузия, а намаленото до хипоперфузия при другия плод.
 
Развитие на многоплодна бременност – най-чести причини за настъпването й
 
Възможността за развитие на многоплодна бременност е значително по-висока при жените, които имат в рода си близнаци или самите те имат.
 
След въвеждането на техниките за асистирана репродукция, случаите на развитие и износване на многоплодна бременност са значително по-чести. Причините за това са спецификите на самите методи.
 
Много често при жени с репродуктивни проблеми се прилагат хормонални препарати, за да се стимулира овулацията. Поради тази свръхстимулация много често вместо една се отделят две или повече годни – готови за оплождане яйцеклетки.
 
При някои от методите яйцеклетките се оплождат ин витро – извън майчиният организъм. За да се увеличи шансът, за задържане и развитие на оплодената яйцеклетка в матката на майката се трансферират повече от една оплодена яйцеклетка, което е предпоставка за развитие на многоплодна бременност.
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40