Как кошмарите влияят на мозъка?

Човек прекарва около 2 часа от нощта в сънуване
2 юни 2017 10:15, Eкип на Puls.bg
0
Как кошмарите влияят на мозъка?
Reuters

Кошмарите представляват дълги, често описателни сънища, чиито картини предизвикват чувството за страх, безпокойство или тъга. Това може да стане причина за преждевременното събуждане на сънуващия ги. В някои случаи споменът за съня може да стане причина за трудно заспиване отново или дори може да предизвика засилена тревожност през деня. Изолираната им поява е сравнително нормално явление, но когато кошмарите зачестят и водят до екстремно вътрешно напрежение, тогава може да се превърнат в изтощително разстройство на съня. 

Най-често кошмарите възникват по време на бързовълновата фаза на съня (REM – фаза), когато настъпват динамични промени в човешкото тяло на фона на пълна мускулна релаксация. REM – фазата на съня преобладава през втората половина на нощта, когато спящият е по-лесно да бъде събуден. Събуждайки се, той често сам извиква спомена за травматичния сън.
 
Началото на поява на кошмарите датира от ранно детство, преди 10 годишна възраст, като момичетата са по-често засегнати от момчетата. С възрастта тяхната поява се асоцииара с наличието на външни стресори, безпокойство или травма. Често са част от клиничната картина и на много психиатрични заболявания.
 
Появата на кошмарите често се възприема за нормално явление докато те не се превърнат в пречка в постигането на пълноценен сън, нормалното развитие, както и психосоциалната активност.
 
Кога възникват кошмарите?
 
Възможни причини за настъпването на кошмари са:
  • Стрес или безпокойство – в 60% от случаите, сериозно събитие в живота предшества появат на комари;
  • Фебрилно състояние;
  • Загуба на любим човек;
  • Странична реакция или нежелана лекарствена реакция към дадено лекарство;
  • Като част от синдрома на отнемане – след спиране консумацията на сънотворни лекарства и др.;
  • Прекомерна алкохолна консумация или внезапно спиране на алкохола;
  • Сънна апнея или друго нарушение на съня – нарколепсия и др.;
  • Хранене непосредствено преди лягане, което ускорява метаболизма и активира мозъчната активност.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари