Какво да ядем при хемороиди?

Един от рисковите фактори за заболяването е запекът
5 юни 2017 16:15, Eкип на Puls.bg
8
Какво да ядем при хемороиди?
Reuters

Правото черво или rectum (от лат.) представлява завършващата крайна част на дебелото черво. То се разделя на две части – тазова част и анален канал, който започва на нивото на простатната жлеза и завършва със заднопроходното отвърстие анус. Дължината на аналния канал е около 2-3 см и се покрива с лигавица. Под лигавичния слой се разполагат венозни сплетения – хемороидални сплетения, които изпълняват функцията на възглавнички, предпазващи от травматизиране структурите на канала при преминаване на фекална маса. 

Хемороидалната болест е често срещано заболяване, от което страда приблизително около 10% от населението. Тя се среща значително по-често при мъже, а при жените появата на хемороиди се свързва главно в периода на бременността. Предразполагащи фактори са хроничният запек, намалената физическа активност за сметка на заседнал начин на живот, грешки в диетата, както и предпоставки за продължително повишаване на вътрекоремното налягане.
 
Наличието на тези рискови фактори има значение за разрастване на венозната тъкан и появата на възпалителни промени в уголемените хемороидални възли. Първите симптоми се характеризират с лек дискомфорт и дискретни оплаквания по време на дефекация, докато при по-късните стадии са налице появата на кръв в изпражненията, излизане на възлите през входа на ануса, до невъзможност за тяхното прибиране.
 
За лечението на заболяването освен консервативна терапия (медикаменти) и оперативна намеса в по-напредналите стадии, значение има и хранителният режим.
 
Основно значение има възстановяване на нормалната дефекация – поне веднъж дневно, тъй като един от рисковите фактори за заболяването е запекът. Подходящи са пълнозърнестите храни – овесени ядки, кафяв ориз, варива – боб, леща, фасул. Пациентите трябва да увеличат консумацията на повече плодове и зеленчуци (зеле, броколи), тъй като те са богати източници на фибри – както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри имат отношение към подобряване пасажа на храната през червата.
 
Приемът на повече течности също е от важно значение за профилактиката на запека. Препоръчителният дневен прием на вода се равнява на 6-8 водни чаши или около 2 литра на ден. Към това количество течности не влиза консумацията на супи, кафе или сокове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
336 преди 6 години
Повече движение - не преди и не след ядене, а вместо ядене!!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийте повече вода - поне по 3 литра на ден, повече плодове и зеленчуци.
3
17
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
люти чушки, черен и червен пипер, чесън. гаранция ще се излекувате завинаги.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Получават се от тежка физическа работа, вдигане на тежести и напън. Не се получават в Парламента и по курортите я.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук всичко са го свели до запек, а то не е така. Има хора, които десетки години не са имали запек, но си имат хемороиди.