Импланти втора употреба – крият ли рискове?

Има сериозен проблем с неинформираността сред пациентите
4

3218 гледания   |  Още видео

Импланти втора употреба, понякога дори извадени от трупове - това не е медицински мит, а реални случаи на използвани импланти, поставяни в телата на нови пациенти. Някои от тези случаи имат летален край, разказа пред Bulgaria ON AIR Мария Петрова, която е адвокат и директор на Европейския институт по медицинско право, мениджмънт и обществено здраве.

"Като адвокат все по-често ставам свидетел на случаи, в които хора разказват неща, които изглеждат направо абсурдни. Много често касата не покрива такъв тип консумативи или такъв тип импланти. Хората са принудени да си ги купуват. Всички тези спекулации, за да платите по-малко, за да не ви издадат документ, навяват съмнения за качеството на този тип консуматив и това как ще се отрази на здравето", разказа Петрова.

По думите ѝ в страната има сериозен проблем с неинформираността сред пациентите, когато стане въпрос за импланти. От друга страна комуникацията между пациенти и болничната администрация също куцала.

А цените на самите импланти варират от 5 до 15 хиляди лева, в зависимост от вида им.

"Има различни начини да не се закупуват медицинските изделия без да се знае произхода им. В болниците има ясни правила и ако тези правила се спазват и от двете страни - и от пациенти, и от лекарите, тогава няма да се случват подобни инциденти", коментира от своя страна доц. Спас Спасов, бивш директор на "Пирогов".

Той добави, че по закон Здравната каса задължително изисква да се отбележи откъде идва имплантът, добави той.

"Контролът е много ясно упоменат и в болниците, и в Здравната каса. Твърде често се случва така, че и едната, и другата страна се опитват да намалят стойността, тогава вече се излиза извън законовите норми и в такива случаи винаги съществуват рискове", коментира още доц. Спасов.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
До Нели преди 1 година
Освен кухите лейки, има много жени претърпяли операция от рак на гърдата!
3
1
 
0
 
! Отговори
Нели преди 1 година
Ма що открехвате на кухите лейки да не си слагат 'предните гърди' на някоя друга такава?! Нека да се тъпчат с цици втора употреба и да се разреждат, че естествения подбор нещо никакъв го няма...
2
2
 
4
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 година
Само не разбрах за какви им план ти говорят
1
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Аз предлагам тоалетна хартия втора употреба-евтинко...

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут