Маточината действа успокояващо

Не се препоръчва по време на бременност
29 юни 2017 13:10, Eкип на Puls.bg
1
Маточината действа успокояващо
Reuters

Маточината, позната с латинското си име Melissa officinalis, е известна от дълбока древност с успокояващият си ефект върху човешкият организъм. 

Независимо дали се приема като хранителна добавка под формата екстракт, съхранен в таблетки или капсули или се приготвят отвари и настойки от листата на билката, основните активни съставки са едни и същи – терпени. Те придават на билката силни противовирусни и успокоителни ефекти. Съдържа още танини, които подсилват антивирусният ефект и съединението еугенол, което успокоява мускулни спазми, обезболява някои тъкани и ефективно убива патогенни бактерии.
 
В изследване от 2013 година, публикувано на страниците на журнала Complementary Therapies in Clinical Practice (брой 19, страници 193-196) се докладва за усиленият ефект на екстракт от маточина в комбинация с екстракт от лайка или с минимална доза валериан. Приложен върху хора страдащи от проблеми със съня, 81% от тях докладвали за много по-добро качество на съня и подобрено чувство за отпочиналост при събуждане.
 
В друго изследване на 18 здрави доброволци били давани два пъти на ден таблетки съдържащи екстракт от маточина – на 6 от тях се давали 300 милиграма дневно, на други 6 по 600 мг, а на последните 6 – само плацебо, съдържащо захар. В края на едноседмичното проучване, групата получаваща 600 мг от билката дневноотбелязала най-високи нива на енергия, по-добро настроение, понижена тревожност и повишено внимание спрямо останалите две групи.
 
В по-малки дози билковите екстракти от маточина са безопасни за приложение и при деца, но никога не бива да се приемат от бременни или кърмещи жени.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
?? преди 6 години
Маточина се бере преди цъфтежа. Вече цъфти. По-полезни бихте били, ако поназнайвате нещо за билките и пишете в подходящото време.