Маточината действа успокояващо

Не се препоръчва по време на бременност
29 юни 2017 13:10, Eкип на Puls.bg
1
Маточината действа успокояващо
Reuters

Маточината, позната с латинското си име Melissa officinalis, е известна от дълбока древност с успокояващият си ефект върху човешкият организъм. 

Независимо дали се приема като хранителна добавка под формата екстракт, съхранен в таблетки или капсули или се приготвят отвари и настойки от листата на билката, основните активни съставки са едни и същи – терпени. Те придават на билката силни противовирусни и успокоителни ефекти. Съдържа още танини, които подсилват антивирусният ефект и съединението еугенол, което успокоява мускулни спазми, обезболява някои тъкани и ефективно убива патогенни бактерии.
 
В изследване от 2013 година, публикувано на страниците на журнала Complementary Therapies in Clinical Practice (брой 19, страници 193-196) се докладва за усиленият ефект на екстракт от маточина в комбинация с екстракт от лайка или с минимална доза валериан. Приложен върху хора страдащи от проблеми със съня, 81% от тях докладвали за много по-добро качество на съня и подобрено чувство за отпочиналост при събуждане.
 
В друго изследване на 18 здрави доброволци били давани два пъти на ден таблетки съдържащи екстракт от маточина – на 6 от тях се давали 300 милиграма дневно, на други 6 по 600 мг, а на последните 6 – само плацебо, съдържащо захар. В края на едноседмичното проучване, групата получаваща 600 мг от билката дневноотбелязала най-високи нива на енергия, по-добро настроение, понижена тревожност и повишено внимание спрямо останалите две групи.
 
В по-малки дози билковите екстракти от маточина са безопасни за приложение и при деца, но никога не бива да се приемат от бременни или кърмещи жени.
 
 
 

1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
?? преди 11 месеца
Маточина се бере преди цъфтежа. Вече цъфти. По-полезни бихте били, ако поназнайвате нещо за билките и пишете в подходящото време.

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35