Мастит и кърмене – Как да се справим?

Съветите на д-р Виолета Божилова пред Puls.bg
24 юли 2017 09:45, Иванка Гъркова
2
Мастит и кърмене – Как да се справим?
Reuters

Маститът при кърмене е едно от предизвикателствата, които се изправят пред майката малко след раждането. Състоянието може да бъде много неприятно за жената дори и тя да има предварителна подготовка за храненето на детето. Колко видове мастит има и кои са възможностите за профилактика и лечение, обясни д-р Виолета Божилова от Първа АГ "Света София" пред Puls.bg.  

Никоя друга храна не е толкова ценна колкото майчината кърма. Чрез нея се осигурява имунната защита на детето, то расте здраво и щастливо. Ползите от кърменето – както за майката, така и за бебето, са много. На първо място се засилва връзката й с детето, също така нейният метаболизъм, елиминират се по-бързо натрупаните по време на бременността килограми, каза д-р Божилова. По време на кърмене се стимулира отделянето на хормона окситоцин, който влияе на емоциите и на двамата. 
 
Честотата на мастита се засилва 2-3 седмица на раждането, когато детето не е в състояние да изпразни съдържанието на цялата гърда. Тогава възникна така наречената галактостаза или задържане на кърма в гърдата. Например през лятото кърмата е подходяща среда за развитието на бактериални инфекции, които водят до мастит. „Доказано е, че жените, които кърмят по-рядко, боледуват от остеопороза, рак на гърдата, рак на яйчниците, но в 0,5 до 20% от случаите на кърмещите жени се развива следродов мастит. По-често той се появява при тези, които кърмят за първи път“, обясни специалистът.
 
Какви промени настъпват с гърдата по време на бременността?
 
Увеличаване на жлезистата тъкан и диаметъра на каналчетата;
Увеличаване на лобулите;
Общо увеличение на обема  на гърдата.

Как попада инфекцията в гърдите?
 
Източникът на инфекцията е устата или нослето на новороденото, поясни д-р Божилова по време на Форум бременност и детско здраве. Това може да стане при по-лоша хигиена и по-слаби защитни сили на майката след раждането, наличие на вътреболнична инфекция. По този начин още в отделението детето може да получи бактерии, които да се проявят по-късно. „Ако детето не изпразва гърдите и след кърмене те не омекват, е необходимо след това те да се изцеждат. Друго, което трябва да знаят жените, е че понякога се получават рагади (малки рани/нарушения на цялостта на гърдите), които са „врата“ за инфекцията. Те са много болезнени и за да ги избегнем, е необходимо още по време на бременността да се подготвят гърдите и зърната за предстоящото кърмене“, каза още хирургът. И препоръча правенето на масажи на гърдите, най-вече зърната, както и ползването на специални коректори. 
 
По-рядко инфекцията може да проникне в гърдата от млечните каналчета и много рядко от друго възпалително огнище в организма на жената, например по лимфен път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Любител на гърди преди 6 години
Супер заничание е да изчедаш големи, свръх сочни ,пълни с мляко гърди. Моята е с големи яки ци.ц.и и няча никакви здравословни проблеми понеже и ги изчеждах до последната капка след всяко кърмене и все още редовно й ги мачкам и масажирам. Това е най- добрата грижа, но изисква жената да не е побесняла от алчност *** и златотърсачка, каквито има много в България.
1
0
 
1
 
! Отговори
Джон Ленън преди 6 години
Още нeгри в Конго!