Клюки, подозрения... Женският мозък – по-активният!

Зрението и координацията били по-развити при силния пол
8 авг 2017 11:45,
7
Клюки, подозрения... Женският мозък – по-активният!
Снимка: архив, Reuters

Резултатите от най-широкомащабното извършвано някога изследване върху функционирането на мозъка навеждат на мисълта, че женският мозък е по-активен от мъжкия, предаде ЮПИ.

Учени анализирали резултатите от 46 034 мозъчни изследвания с еднофотонна емисионна компютърна томография. Методът позволява да се изследва притокът на кръв в мозъка, като се идентифицират зоните, свързани с най-висока мозъчна активност. Събраното огромно количество данни дало възможност на учените да открият междуполови различия в мозъчните структури.

"Количествените разлики, които идентифицирахме между мъжете и жени, са важни за опознаване на базирания върху пола риск от мозъчни увреждания като онези, свързани с болестта на Алцхаймер - заяви експертът по психиатрия Дейниъл Еймън от клиниките Еймън в Калифорния. - Използването на еднофотонна емисионна компютърна томография е от съществено значение за разработване на мозъчни терапии в бъдеще."

Резултатите показали, че женският мозък е по-активен в префронталния кортекс и лимбичната система.

Префронталният кортекс е отговорен за вниманието и запаметяването, а лимбичната система - за мотивацията, поведението и емоциите.

Мозъчни зони, свързани със зрението и координацията, са по-активни у мъжете.

Учените увериха, че изследваните различия между мъжкия и женския мозък могат да разкрият как мъже и жени са засегнати от различни заболявания. Жените по-често са засегнати от болестта на Алцхаймер и от депресия, а за мъжете има по-голям риск да бъдат засегнати от свързани с поведението проблеми и да се окажат зад решетките.

"Точното определяне на физиологичната и структурна основа на междуполовите различия в мозъчните функции ще хвърли светлина върху болестта на Алцхаймер", поясни д-р Джордж Пери от Тексаския университет в Сан Антонио.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 6 години
До сега винаги съм била сигурна, че ЖЕНИТЕ - СМЕ ПО- СИЛНИ ПСИХИЧЕСКИ, МЪЖЕТЕ-ФИЗИЧЕСКИ!!!Единствено - МЪЖЕ, са ми припадали в ръцете - от страх от инжекция( 30 години стаж имам - мед. сестра).ЗАТОВА - НИЕ ИМАМЕ УСТОЙЧИВОСТТА ДА РАЖДАМЕ И ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДЕЦАТА СИ!!!ТЯ Е ПРЕДИ ВСИЧКО - ПСИХИЧНА!А ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ - НЯМАМ КОМЕНТАР!!!ДОБРЕ ЧЕ 2 ПЪТИ СЪМ ЩАСТЛИВО РАЗВЕДЕНА!!!
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Предполагам, че всички, които са Ви подкрепили, също като мен, съжаляват, че няма как да дадат повече от един плюс.Някой от мъдреците беше казал, кой ще "спаси" Света.Наблюдавайки как се развиват нещата наоколо си мисля, дали си струват усилията заради тия, дето си избиват конкуренцията и/или бягат.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще измисля простотии, ако и е затворен хоризонтът. Ако е влагано в образование, вероятността да са простотии силно намалява. Което не значи непременно, че са с благородни помисли, може и да са големи бели. Става дума за действеност, за креативност, не за полезност.А между другото т. нар. логика е малка част от мисленето, още по-малко е полезна за адаптивност.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Научно е доказано от десетки години, а емпирично -винаги се е знаело. Но мъжката част не понася конкуренция. Или я избива, или бяга. Като не става, както е при човешкия род, я ограничава чрез насилие.