Болка високо в гърба: На какво се дължи?

Често се свързват с неврологична генеза
11 авг 2017 09:34, Eкип на Puls.bg
2
Болка високо в гърба: На какво се дължи?
Reuters

Болката високо в гърба, включително и тази между лопатките, често събужда сериозни притеснения относно своя произход, свързвайки се с вероятна неврологична генеза. Тъй като често е съпроводена със значителен дискомфорт, познанието относно най-честите причини за нейното възникване е от съществено значение за откриването на начини за нейното преодоляване и за избягване на нейната поява въобще. 

Как е устроен торакалният гръбнак?
 
Тъй като нивото на болката отговаря на торакалната част на гръбнака, добре е да се запознаем първо с неговата анатомия. Торакалната част на гръбнака е представена от 12 на брой торакални прешлени. Последните осъществяват връзката между цервикалните (шийни) прешлени и лумбалните (поясни) прешлени. От торакалния гръбнак водят началото си и 12 чифта ребра, десет от които се „захващат” за гръдната кост, позната още като стернум, а последните два са „плаващи” ребра. За разлика от шийния и поясния отдел, които осигуряват флексибилета на гръбначния стълб и са натоварени с по-голямата част от движенията на човешкото тяло, основната функция на торакалния гръбнак е осигуряването на стабилност и опора на тялото.Заедно с ребрата и гръдната кост торакалния гръбнак оформя своебразна клетка (гръдна клетка), осигурявайки по този начин защита на всички жизненоважни органи в нея – сърце, бели дробове, черен дроб, слезка, бъбреци.
 
Сътветно на основните функции, с които е натоварен, торакалният гръбнак се отличава със съответни анатомични различния всравнение с цервикалния и поясния отдел.
 
Основните характеристики на торакалните прешлени са:
Ограничена подвижност – във връзка с изграждането на гръдната клетка;
По-малка височина на интервертебралните дискове – междупрешленните дискове играят роля на своебразен „амортисъор” при движението на прешлените един спрямо друг. По-малката им височина в торакалния гръбнак допринася за по-малкия флексибилитет в този отдел. Въпреки това дегенеративни процеси, които често засягат шийния и поясен отдел, рядко засягат торакалния гръбнак, именно поради ограничената подвижност в този отдел на гръбначния стълб;
 
По-тесен гръбначномозъчен канал – телата и дъгите на цервикалните и торакални прешлени заграждат т.нар. гръбначномозъчен канал, където е разположен гръбначния мозък. На нивото на торакалния гръбнак този канал е по-тесен, което създава по-висок риск от засягане на гръбначния мозък при евентуална фрактура на торакален прешлен.

На какво може да се дължи болката в торакалния гръбнак?
 
Поради значително намалената подвижност на торакалните прешлени във връзка с осигуряване на стабилност и опора на тялото при изправен стоеж, тази част на гръбнака рядко е източник на сериозни дегенеративни изменения от сорта на дискова херния, спинална стеноза и др. Поради тази причина рядко образните изследвания като ядрено-магнитен резонанс или скенер дават данни за анатомични изменения на прешлените, които да са индикация за хирургична намеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На стрес. Помага точков масаж.
1
1
 
7
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 6 години
А бе , да няма болка ниско под гърба и топъл дъх във врата , таз болка е опасната !