Ухапване от кърлеж? Не пийте "профилактично" антибиотици

Съвети на епидемиолога д-р Валентина Цанева
11 авг 2017 14:11, Анисия Иванова
7
Ухапване от кърлеж? Не пийте "профилактично" антибиотици

При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици "профилактично", съветва д-р Валентина Цанева, епидемиолог и инфекционист на болница "Тракия" в Стара Загора. Лятото е време за почивка и разходки сред природата, но и интензивен период за размножаване на кърлежите. Затова след всяка разходка "на зелено" трябва да оглеждаме внимателно тялото си за ухапване от кърлеж, обяснява специалистът.

Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често няколко вида инфекции: лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит. Най-често ухапаните развиват лаймска болест.

Случаите от лаймска болест в страната за миналата 2016 г. са 263. От началото на 2017 г. до днес са 190. Регистрираните случаи на марсилска треска са 192, на ку-треска - 18, а на кримска хеморогична треска – 4. Тази година има един регистриран случай на кърлежовия енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми на кърлежа -  ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до 1-2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет. Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата. Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването. Характерно за марсилската треска е разпространението й чрез "кучешки“ кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци, без да ползват предпазни ръкавици, изстисквали са кърлежите и т.н. В повечето случаи заболяването завършва с оздравяване. Лечението, както и при лаймската болест, също е с антибиотик.

За разлика от тези две инфекции кримската хеморогична треска и кърлежовият енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. Затова самолечението и "профилактичното" приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно, посочва д-р Цанева.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин.

Ако обаче нямате възможност да се обърнете към лекар, не правете нищо от това, което сте чували за "лесно вадене на кърлежи", съветва д-р Цанева.

На първо място не мажете кърлежа – нито с мазен крем, масло или мас, нито с ракия, спирт или друго високоалкохолно вещество. Всяко подобно действие може да накара кърлежа да отдели повече секрети, които да се окажат заразни. Неправилно е и да въртите кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка.

Правилно е първо да дезинфекцирате мястото и пинсетата, с която ще вадите кърлежа, както и да сложите ръкавици. След това бавно и внимателно започвате да издърпвате кърлежа право навън, като внимавате да не се откъсне част от него. Изгорете го или го изхвърлете в тоалетната. Изхвърлете и ръкавиците, без да докосвате кожата си, особено в областта на очите.

Д-р Цанева препоръчва още, когато се разхождате сред треви и храсти, да ползвате репеленти и да носите дрехи, покриващи крайниците. Така най-добре ще се опазите от нежелано ухапване от кърлеж.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 3 месеца
Моят личен лекар е против да взимам еднократно двойна доза антибиотик, ама не даде пояснение защо, а в същото време д-р Кантарджиев го препоръчва. Където ми беше изваден кърлеж, но допълнително се изчопляше останала част от него, след около месец гледам зачервявания като сателити около мястото на ухапване на една зона около 5-6 см в диаметър. Правих си изследване за наличие на лаймска болест, резултата беше под 0.1 при норма за опасност около 0.9-1.1 .
5
1
 
4
 
! Отговори
Rali преди 1 година
Дава се ударна доза Доксицилин след ухапване, това е единственото решение. Това е единствения път когато съм вземала антибиотик. Лаймската болест е ужасна и трудна за диагностициране, води до проблеми със ставите, имунитета, отпадналост и веднъж развита на практика излекуване няма. Единична доза антибиотик си заслужава.
4
0
 
3
 
! Отговори
Дулитъл преди 1 година
Официалната статистика отразява не повече от 10% от реалните инфекции с лаймска болест. Развитието е бавно и се бърка с куп други проблеми и заболявания. Зачервяването също не е сигурен индикатор, че има или няма инфекция.
Кърлежът се вади с пинсети, като се хваща съвсем до кожата, БЕЗ ДА СЕ СТИСКА тялото му при дърпането. Иначе си биете инжекция с борелията и все тая дали сте ползвали ръкавици, които после сте изгорили и хвърлили в река.
3
1
 
7
 
! Отговори
И още нещо преди 1 година
В нета ще намерите достатъчно снимки на ухапвания от кърлеж с последваща симптоматика за лаймска болест или марсилска треска. Ако имате следи от някакво ухапване и за около ден-два то не е започнало да завяхва, а е болезнено и има нездрав вид и цвят, по-добре идете на лекар, като не забравяте да споменете и за възможността да сте ухапани от кърлеж.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение, кърлежовият енецефалит успешно се лекува за ден с йодантипирин. Друг въпрос е, че у нас това заболяване е доста рядко.

Препоръката за оглеждане на тялото и проверка на дрехите след разходка, особено из места където се знае, че има домашни животни, е повече от добра. Малкото отделено време за тази цел спестява бъдещото пиене на корем на куп илачи. А ако намерите изненада и тя е на място удобно за манипулация, лесно може да я отстраните със замразяващия спрей на Варнер за брадавици
1
1
 
14
 
! Отговори
elen преди 1 година
Скоро бях в чужбина и ме ухапа кърлеж. Отидох в клиника, за да го махнат и ми дадоха антибиотик. Нещо от рода на доксициклин. Лекарят каза, че хората забравят за ухапването и не разпознават симптомите след 1-2 месеца, за това винаги изписват антибиотици профилактично

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия
Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия