Боледуват ли по-често жените?

Стресът допринася за здравословните им проблеми
22 авг 2017 13:52, Eкип на Puls.bg
3
Боледуват ли по-често жените?
Reuters

Живеем във време, в което женските заболявания са все повече. Много жени страдат от хормонален дисбаланс, нарушения на цикъла, заболявания на щитовидната жлеза, туморни разраствания на женската полова система, ендометриоза и др. 

На какво се дължи това? От една страна на околната среда и начина на живот, на прекаленото замърсяване на храната, водата и средата; на свръх напрегнатия начин на живот и стреса с много задължения и отговорности.
 
Но може би и на новите роли на жената, които са повече мъжки роли, ръководни, свързани с повече конкуренция, агресия, които са неестествени за жената и създават дисбаланс в нея.
 
Сексуалността, менструацията, бременността стават проблем за много жени, които отхвърлят женската си същност, която е по-уязвима, състрадателна, прощаваща за да могат да оцелеят и да бъдат силни, успешни и да се приемат наравно от мъжете.
 
Същевременно много жени на ръководни позиции губят връзка с женската енергия и визуално изглеждат по-мъжествени и проявяват повече мъжки качества, но дори успешни, невинаги вътрешно се чувстват на мястото си и изпитват удовлетворение.
 
Кои са някои от страховете и блокажите, които ни пречат да изявим женската си същност, кои са вярванията които ни карат да потискаме уязвимата част от себе си и които ни пречат да възвърнем баланса, така че да изпитваме радост и удовлетворение от живота си:
 
Не съм достатъчно добра – постоянно доказване и борба за постижения и търсене на все повече и повече!
Да отговоря на очакванията – на родители, роднини, партньора!
Перфекционизмът – нещата се правят така!
Големи амбиции – постигнатото никога не е достатъчно!
Ако изразявам емоциите си, ако показвам слабост, няма да ме вземат на сериозно!
Страх от нараняване!
 
Кои са ролите на жената и как да ги балансираме?
 
Все повече жени се задъхват в желанието си да са перфектни майки, домакини, добър партньор, успешни в кариерата. Всички тези високи изисквания създават чувство за вина и усещане за некомпетентност и провал, ако нямаме всичко накуп и ако не се справяме в някоя роля.
 
Стресът, начинът на живот, несигурността и страховете за бъдещето, допринасят за това все повече жени и двойки да имат репродуктивни проблеми, което води до чувство на безсилие, провал, загуба на смисъл от живота.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравяте някои МНОГО, ама МНОГО съществени моменти: модата, натискът на масовата "култура". Вашият сайт също дава своята лепта. Има ли нужда да изброявам по точки, както Ви е маниерът, или можете да се самообслужите?
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за гледна точка? Загубили били женската си същност. Женска същност е било, когато "по синурите са ни раждали", когато една четвърт от бебетата са умирали, а и много от родилките, когато с бебето на гръб са работили по полето. Когато мъжете са били на гурбет, когато са загивали във войните и всичко е трябвало да направи жената, евентуално с помощта на по-големите деца. Когато са пращали девойчета да слугуват...
Много от женските болести са заради мъжете. Рядко обратното.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини
Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини