Помага ли йогата при анорексия?

Вижте съветите на Стела Колева
27 авг 2017 15:26, Eкип на Puls.bg
3
Помага ли йогата при анорексия?
Reuters

Йогата премахва напрежението, което е съществен фактор при булимиците. Често техните, така наречени кризи, са базирани на висок стрес независимо дали е вследствие от положителни или негативни емоции. Ако булимик успее да стигне до йога практиката си или до медитация вместо до кухнята, има голяма вероятност, след това, кризата му да премине и дори да се почувства по-лек и спокоен. Чрез дихателни техники и телесни разтягания , мускулите се отпускат и се намалява напрежението в тялото. 

При анорексиците лека йога практика също е добро начало, защото тялото им в действителност няма сила за спорт. Чрез дишането се подобрява метаболизмът и гладът се събужда. Процесите постепенно се нормализират и органните системи отново могат да заработят правилно. 
 
Йога възвръща баланса на хормоните и съответно на емоциите и помага на човек да бъде по-уравновесен. При подобни заболявания човек става сприхав, затворен, непостоянен и раздразнителен. Тези емоции намаляват, когато съзнанието е редовно ангажирано с водена медитация. Тя дава възможност на човек да се погледне отстрани, да се опознае, да анализира емоциите си, а релаксацията му помага да се отпусне и да се избави от натрупани душевни травми. В тези болести има сериозно чувство за вина и липса на самоувереност. Йога има благоприятно влияние върху нивото на окситоцин, наричан „хормон на любовта”, като засилва чувството на любов и емпатия.
 
Чрез редовни занимания по йога, човек заобиква тялото си и се научава да го щади. Липсата на любов и пълният контрол върху битието си изразена чрез отхвърлянето на храната е типично за хранително зависимите. Когато започнат да упражняват йога и медитация, те постепенно започват да приемат житейски ситуации различни от обичайните и най-вече естествената си визия.
 
Йога помага болният да се върне спокойно в живота си, чувствайки се свободен от собствения си затвор. На високо енергийно ниво, йога помага на човек да отвори сърцето си и да се откъсне от всякакви обсебващи мисли, които могат да бъдат причина за неговото болезнено състояние.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помага при булимия ако можеш да се сгънеш естествено пред хладилника.

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия
Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия