Помага ли йогата при анорексия?

Вижте съветите на Стела Колева
27 авг 2017 15:26, Eкип на Puls.bg
3
Помага ли йогата при анорексия?
Reuters

Йогата премахва напрежението, което е съществен фактор при булимиците. Често техните, така наречени кризи, са базирани на висок стрес независимо дали е вследствие от положителни или негативни емоции. Ако булимик успее да стигне до йога практиката си или до медитация вместо до кухнята, има голяма вероятност, след това, кризата му да премине и дори да се почувства по-лек и спокоен. Чрез дихателни техники и телесни разтягания , мускулите се отпускат и се намалява напрежението в тялото. 

При анорексиците лека йога практика също е добро начало, защото тялото им в действителност няма сила за спорт. Чрез дишането се подобрява метаболизмът и гладът се събужда. Процесите постепенно се нормализират и органните системи отново могат да заработят правилно. 
 
Йога възвръща баланса на хормоните и съответно на емоциите и помага на човек да бъде по-уравновесен. При подобни заболявания човек става сприхав, затворен, непостоянен и раздразнителен. Тези емоции намаляват, когато съзнанието е редовно ангажирано с водена медитация. Тя дава възможност на човек да се погледне отстрани, да се опознае, да анализира емоциите си, а релаксацията му помага да се отпусне и да се избави от натрупани душевни травми. В тези болести има сериозно чувство за вина и липса на самоувереност. Йога има благоприятно влияние върху нивото на окситоцин, наричан „хормон на любовта”, като засилва чувството на любов и емпатия.
 
Чрез редовни занимания по йога, човек заобиква тялото си и се научава да го щади. Липсата на любов и пълният контрол върху битието си изразена чрез отхвърлянето на храната е типично за хранително зависимите. Когато започнат да упражняват йога и медитация, те постепенно започват да приемат житейски ситуации различни от обичайните и най-вече естествената си визия.
 
Йога помага болният да се върне спокойно в живота си, чувствайки се свободен от собствения си затвор. На високо енергийно ниво, йога помага на човек да отвори сърцето си и да се откъсне от всякакви обсебващи мисли, които могат да бъдат причина за неговото болезнено състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помага при булимия ако можеш да се сгънеш естествено пред хладилника.