6 ползи за здравето от гъбите

Здравословни вълшебства, дар от гъбите
28 авг 2017 10:00, Илияна Николова
0
6 ползи за здравето от гъбите
Снимка: pixabay

Без значение кой вид гъби са ви любимите, те всички са препълнени с невероятно полезни хранителни вещества. Гъбите заслужават специално място на трапезата.

Вижте защо!

Гъбите са магия на природата
 
Толкова много разновидности ядливи гъби и всичките все полезни. Повечето гъби съдържат големи количества селен, който е важен за щитовидната жлеза, пикочния мехур. Гъбите са заредени с витамин D, особено когато растат на слънчеви места. Те са прекрасен източник на желязо, което ги прави полезни за склонните към анемия и страдащите от дефицит на желязо.

Единственият източник на витамин D в растителното царство
 
Въпреки че гъбите не са зеленчуци, нито плодове, ги причисляваме към растителното царство. Иначе гъбите са съвсем отделен клон от света на живите организми. Важното е, че след слънчевата светлина и месото на мазните риби, гъбите са следващият прекрасен доставчик на жизненоважния витамин D. За да сте сигурни, че си набавяте повече витамин D, консумирайте расли на слънце гъби.
 
Стимулират имунната система
 
Изследване на Американското дружество по хранене сочи, че някои видове гъби стимулират имунната система да произвежда повече антивирусни и други протеини, които се освобождават от клетките с цел предпазването им от атаките на външни патогени. Следващо изследване доказва, че гъбите имат заслуга и за по-бързото съзряване на клетките на имунната система, зараждащи се в костния мозък – дендрити.

 


0
Още по темата: здравегъбиползи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари