Коклюш: Кои са симптомите?

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път
31 авг 2017 08:37, Eкип на Puls.bg
2
Коклюш: Кои са симптомите?
Reuters

Коклюш или магарешка кашлица представлява силно заразна бактериална инфекция, засягаща дихателните пътища и белите дробове. Наименованието произлиза от типичната кашлица, която съпровожда инфекцията. Причинява се от Bordetella pertussis, откъдето идва и другото название на заболяването - пертусис.

 
Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Най-застрашени са кърмачетата до 6 месечна възраст, както и децата с нередовен имунизационен календар и неимунизираните. При възрастните заболяването по правило протича по-леко, с неспецифични симптоми, а усложнения рядко се наблюдават.

Кои са симптомите?
 
В началото са налице грипоподобни оплаквания, като хрема и запушен нос, повишена температура, лека кашлица. Това е катаралнят стадий на болестта. Той продължава 1-2 седмици, като по време на него поставянето на точна диагноза е почти невъзможно.
 
След този стадий настъпва вторият, конвулсивен стадий. Характеризира се с разгръщане на типичната за заболяването клинична картина. Кашлицата се засилва и става пристъпна. Епизодите на кашлица са групирани по време на едно издишване, в края на което детето шумно поема въздух – реприз. Понякога е налице повръщане след кашличния епизод. Дишането може да е силно затруднено. Детето е много отпаднало, често дехидратирано, интоксикирано. Това е така, тъй като обикновено приемът на храна и течности провокират пристъп. По време на кашличния пристъп детето може да посинее – цианоза, а в някои случаи и да спре да диша – апнея.
 
Третият, възстановителен стадий се характеризира с постепенно отслабване на симптомите. Пристъпите се разреждат и намаляват по интензитет. Продължителността на този етап от болестта варира, като може да достигне три месеца.
 
При кърмачета под 6 месечна възраст заболяването обикновено протича по различен начин. При тях може да не е налице кашлица, а да се наблюдават паузи в дишането – апнеи. По време на тях дишането спира (обикновено за повече от 15-20 секунди), появява се цианоза (посиняване) и забавяне на сърдечната дейност.
 

2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1

За аутизъм не знам, но определено има случаи на автоимунни заболявания след противогрипно ваксиниране на тинейджъри
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Симптомите на коклюш са диви антиваксъри и БГ мами.
Как в 21ви век трябва децата и онкоболните да се притесняват от предотвратими болести, само и само защото един шарлатанин твърдеше, че ваксините предизвиквали аутизъм.

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?
Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата
Грешки при бръсненето, които вредят на кожата

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата