Бенки – кога са безопасни и кога не?

При нарастването им трябва консултация с дерматолог
4 сеп 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
2
Бенки – кога са безопасни и кога не?
Reuters

Пигментните невуси или познати още като бенки представляват доброкачествени образувания на кожата, които могат да бъдат вродени или придобити след раждането. По-често се появяват през детството и се увеличават по брой по време на пубертета. Според някои автори 90% от невусите са налице до 25-годишна възраст. 

Бенките могат да се появят по всяка една част от тялото, но най-често се локализират по лицето и торса. Те се характеризират с рязко ограничени граници, могат да варират както по цвят, така и по-размери и форма. Най-често са кръгли и леко надигнати, с мека консистенция при допир, а в някои случаи могат да бъдат покрити с по-груби косми (дермални невуси).
 
Значение за „израждането” на пигментните невуси в кожен рак има генетичната предразположеност, някои хормонални промени, често травмиране на бенката, особено когато е в участък на кожата с повишено триене. Един от основните външни фактори, които имат роля в генезата на кожния рак са ултравиолетовите лъчи. Прониквайки в клетките те увреждат ДНК и по този начин се създава предпоставка за дисплазия (болестно изменение) на клетките. 
 
Кои изменения на пигментните невуси могат да представляват опасност?
 
Най-често бенките са еднородни по структура, цвят и релеф. Обикновено те са с окръглена форма, без данни за асиметрия. При поява на промяна в границите им, нарастване в страни и загуба на симетрия е необходима консултацията с дерматолог.
 
Докато при бенките границите са по-категорично очертани, то при наличието на малигнен процес краищата им се „размиват” и формата им се променя. Обикновено пигментните невуси имат ясни и равни ръбове, докато при кожния рак може да има изпъкнали или вдлъбнати участъци, с и без наличието на ерозии или язви, които да секретират кръвениста материя.
 
Цветът на бенките може да варира от жълт, светло или тъмно кафяв до черен. Характерен белег за злокачественост е промяната в цвета, появата на полета с по-тъмен цвят или избледняване в някакъв участък от бенката. Освен това е възможно и прорастване на злокачествените клетки дълбоко в дермата и появата на сивкав оттенък близо до бенката.
 
Бенките се различават по големина, размерът им може да варира между по малки от милиметър до 1-2 см., а по-рядко и по-големи. За гранична стойност по отношение на доброкачественост на кожното образувание се приемат стойности от 6 мм. Сигнал за преминаване към злокачествен процес е промяна в големината на бенката – нейното нарастване.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причиняват се от вируси, които се предават и по полов път.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019