За първи път на ясла: Как да подготвим детето?

Адаптацията на малчугана зависи от много фактори
5 сеп 2017 07:52, Eкип на Puls.bg
3
За първи път на ясла: Как да подготвим детето?
Reuters

С наближаването на есента трябва да започне и подготовката за посещението на детето на детска ясла или градина. В това отношение родителите имат първостепенна роля, за да направят процеса по-малко стресиращ, както за детето, така и за тях самите. 

Адаптацията отнема различно време при отделните деца и зависи от много фактори. Ето някои стъпки, които биха могли да улеснят преминаването към новия дневен режим:
 
1. Намерете забавен начин, така че да обясните на детето какво представлява детската ясла/градина.
 
Например може да разказвате на детето истории или случки за това, което му предстои. Рисувайте събитията и игрите, с които то ще се сблъска в дневния център, пейте му някои от песните, които ще се учат в градината. Говорете му за учителките и другите деца, с които ще се запознае.
 
Тонът и настроението Ви винаги трябва да са позитивни. Необходимо е да уверите детето и то да усети, че предстои един нов, вълнуващ етап от живота му, през който обаче то няма да вижда толкова често мама и тати.
 
2. Посетете институцията няколко пъти преди официалното начало на учебната година.
 
Разходете се до яслата/градината, покажете на детето сградата, люлките, пързалките. Минавайте всеки ден покрай нея, за да може то да свикне и впоследствие, когато дойде денят да го оставите, обстановката да не е непозната за него.
 
В някои градини и ясли се позволява в първите няколко дни на родителите да прекарат известно време заедно с децата си. Така процесът на адаптация минава по-плавно.
 
3. Обяснете на детето дневния режим.
 
Разкажете на детето какво предстои. Опишете му точния график на възприетия в яслата режим. Така то ще е подготвено и ще знае точно в кой момент ще дойдете да го вземете.
 
4. Не си тръгвайте без да кажете „чао”.
 
Важно е да не се „измъквате” без да се сбогувате с детето. Обяснете му, че го оставяте за малко, но ще дойдете да го вземете. Децата все още нямат точна представа за времето, но могат да разберат, когато им кажете, че ще ги вземете например след следобедния сън или след следобедната закуска. Спазвайте обещанията, които давате пред детето. Това е важно, за да може в следващите дни раздялата да е по-лесна.
 
5. Вземете от вкъщи любимата играчка на детето.
 
Счита се, че детето възприема играчката като символична връзка с дома и с родителите си. Това може много да помогне за по-плавното преминаване през адаптационния период. Други проучвания показват, че детето се успокоява, когато види снимка на родителите си или на някого от членовете на семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
срочно преди 6 години
засега няма лечение за пострадалите деца от училища с видео терористична и педофилска техника маскирана като "системи за видео наблюдение"
1
0
 
0
 
! Отговори
проверка първо преди 6 години
Първо искайте писмена декларация че в яслата няма монтирана педофилска и видео терористична техника вкл камери със СПИН активатори.АКо има подайте сигнал на 112.Милиони деца в БЪлгария са тежко увредени от педофили чрез системи за видео наблюдение които се ползват за мръсни експерименти с цле трайна ликвидация на народа.