Дизентерия – как можем да се заразим?

Инкубационният период е от 1 седмица до 3-4 месеца
7 сеп 2017 11:52, Eкип на Puls.bg
2
Дизентерия – как можем да се заразим?
Reuters

Дизентерията е най-общо синдром на кърваво-слузна диария. Когато се спомене дизентерия почти винаги се има предвид инфекция с определена бактерия, кръстена на нея - Shigella dysenteriae. Дори и да носи името й, тя не е единственият причинител и редом с нея стои амебата.

Малко за амебата и за това как си общуваме с нея
 
Официалното ѝ име е Entamoeba histolytica и представлява едноклетъчен паразит. Опаразитяването с нея води до заболяване – Амебиаза – космополитна антропонозна протозооза. Последното в разшифрован вид означава, че болестта е разпространена във всички кътчета на Земята, не засяга животни, а само хора и причинителят спада към протозоите.
 
Макар и едноклетъчна, ентамоебата е многолика и различаваме два стадия в нейното развитие:
 
Трофозоит – „активната“ ѝ форма, която върши всичко, което има да се върши – хранене и размножаване. Тя има две подформи – инвазивна и коменсална.
 
Циста – зрелите цисти са тези, чрез които хората се заразяват.
 
Амебиазата е една от болестите на мръсните ръце  - разпространява се по фекално-орален механизъм. Опаразитеният човек – независимо дали има симптомни или не – отделя цисти с изпражненията си и при недобра лична хигиена заразява околните. Мухите и хлебарките не са оневинени и също могат да я пренасят и да заразяват предмети на бита или хранителни продукти с нея.
 
Какво се случва след заразяване?
 
Погълнатите от заразения човек цисти в просвета на червата се превръщат в коменсални форми на паразита и започват да се размножават. Достигналите до крайните отдели на дебелото черво амеби преминават във форма на циста и се отделят с изпражненията на пациента.
 
Амебата може дълго време да поддържа този монотонен стил на живот без да причини каквито и да било оплаквания у човека или пък слаби такива като лек стомашно-чревен дискомфорт.
 
Именно тези безсимптомни носители са най-заразни и отделят най-много цисти с изпражненията си, за разлика от страдащите от острата проявена форма, при която се отделят само трофозоити, неустойчиви на външните условия.
Амебна дизентерия
 
При нея в червата освен коменсални форми има и инвазивни такива. Инкубационният период варира от 1 седмица до 3-4 месеца.
 
Още в началото на заболяването наличните паразити отделят токсини, причиняващи леко възпаление на мукозата на чевата – зачервяване, оток, малки ерозии и на места – възли, съдържащи паразита и мъртви клетки от лигавицата.
 
В зоните на възлите настъпва некроза и те се превръщат в множество язви. Те са двойна заплаха – от една страна има риск да приникнат през цялата дебелина на стената на чевото и да го перфорират, което е тежко усложнение и изисква хирургична намеса.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копаете дъното, целият екип

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)