Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата

Няма нарушения при инцидента край клиниката, твърдят институциите
Обновена: 26 сеп 2017 18:28 | 26 сеп 2017 18:02, Анисия Иванова
44
Проверка: От "Пирогов" оказват помощ само в болницата
Архив: Булфото

Не са открити нарушения в УМБАЛСМ "Пирогов“ при проверката за отказана медицинска помощ на пострадал в близост до лечебното заведение. Това е становището на "Медицински одит" и на Столичната здравна инспекция, които са направили проверката.

Инцидентът, за който е проверката, стана преди седмица. На мъж, пострадал при ПТП до "Пирогов“, му била отказана лекарска помощ от работещите в кабинет 105 под предлог, че има забрана за лекарите да напускат територията на лечебното заведение.

Още по темата

Изводите от проверката са следните:

"Изпълнителна агенция "Медицински одит“ (ИАМО) констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: "центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 "оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.

Проверката на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) показа, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че "според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура“.

В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч.

Пациентът веднага е откаран в УМБАЛСМ, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия, се казва в заключението от проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1234Да ве, разбрахме че работиш в Пирогов за 200 лева, ай тихо.
17
3
 
13
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Тия нашите, са се клели в правилника на болницата, а не в хипократовата клетва - какво ли значи някакъв Хипократ!?! А той Хипократ знаели, че здравната касата няма да им плати, като е писал тая клетва? Ония от испектората не намерили вина пак според правилника. Без морал, но с правилник в ръка и са живее глупоста.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1234Сельо спри да пишеш коментари, само ти си на това мнение
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи вие сте едни вампири които може да смучете кръв и по цялден да пиете дрога ;)
14
4
 
13
 
! Отговори
луди преди 6 години
Мишкииииии нямам дума!!!!Каква Хипократова клетва, какви 5 лв?!!! Тези не са добри хора, колкото и 84567846874684658794675 левове да получават (понеже нали се оправдават с "мизерното" заплащане) ще си останат лоши хора! Как няма да помогнеш бе?!! Какво работно място, разботно време??!!! Ненормалници! А иначе ги чакаш пред заключения кабинет, или да дойдат от кафето....пфууу мизерници!
13
11
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Законът се изказа - няма нарушение от страна на лекарите, вие си вземете едно шише парцуца, напийте се, напсувайте ги на спокойствие в панелката и се прибирайте да спите, че утре рано трябва да сте на строежа, биячи такива ;) После се поразходете край служебния паркинг на някоя болница да видите какви коли отпред, е така, да ви е гадно ;)
12
1
 
4
 
! Отговори
:):) преди 6 години
трагедията е повсеместна, ЕС това ни научи, администратори и бюрократи. Такива са ценностите. Мри кат куче ди болницата, такъв ти бил късмета, ПТП то не е в ББЦ двора на болницата а до играда те а.
11
3
 
9
 
! Отговори
Член преди 6 години
до 9 и 10Напротив, закона задължава да не подминаваш пострадали в птп или на общ.място, бездействието и небрежието не е оправдание.докторите са полагали клетва и я спазват да са на работните си места...
10
3
 
3
 
! Отговори
гг преди 6 години
Вземете станете трансджендъри тия, дето все сте неоправдани, все искате да ви защитават правата, не знаете че в тоя свят си има ред, и тоя ред трябва да го научите, ох, агънца сладки.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧленОк, мерси че ми каза, ако паднеш на улицата пред мен и си разбиеш главата няма да си направя труда да ти помогна, щото законът не ме задължава.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-хаМилото, майка му поставя катетри срещу жълти стинки и то се чувства задължено да я защитава.
7
7
 
7
 
! Отговори
Член преди 6 години
естествено, че д-р работи на работното си място...Критиците ако имат 2 деца да дарят едното на бездетни или ако имаш два имота да помогнеш на безимотен и т.н.има си тел112 и служба - бърза помощ за тази цел...
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-хаRetard alert.
5
8
 
9
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Истаната е такава, че лекарите са в правото си, не си изкарвайте на по-големите от вас това, че сте *** и бедни и не сте научени на ред.
4
5
 
11
 
! Отговори
Men преди 6 години
До даМного принципни станахте, ако *** пострада така ти ще седиш ли в кабинета? Какво пречи да кажат на няколко санитаря да го качат в носилка и да го приберат? Пожелавам им утре да попаднат в същата ситуция, да видим дали пак така ще се оправдават.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок, значи може някой като свърши смяна да го ступам на 10 метра от входа, без после да има кой да се притече на помощ, записвам си.
2
2
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
Много ясно, че няма нарушение от страна на лекарите. Те са задължени с договор да не напускат работното си място. В извънработно време ако стане нещо пред теб - задължава те да помогнеш човещината (ако имаш, не е задължително по принцип). Ако стане по време на работа - длъжен си да си стоиш на мястото и да си вършиш там работата.
1
2
 
14
 
! Отговори
Стига проверки преди 6 години
Всичко в БГ е имитация.Имитация на здравеопазване. Имитация на демокрация, съдебна система, образование, сигурност.Стига вече, не мъчете себе си, докторите и нас пациентите.Легализирайте евтаназията и да се оправяме както можем.Поне да си отидем достойно от този свят, без мъки.