Еректилна дисфункция - на какво се дължи?

Възможно е да се дължи на захарен диабет
28 сеп 2017 22:51, Eкип на Puls.bg
13
Еректилна дисфункция - на какво се дължи?
Reuters

Еректилната дисфункция  е чест симптом на много заболявания, сред които най-голямо значение имат захарният диабет, артериалната хипертония и метаболитните нарушения. 

Захарният диабет може да обуслови еректилна дисфункция по няколко механизма – чрез нарушение на съдовете на пениса, нервните окончания и ендотелните клетки, които са необходими за отделянето на главния невротрансмитер за възбуждането – азотния оксид.
 
Нарушенията на липидната обмяна също имат отношение към патогенезата на еректилната дисфункция и по конкретно покачването на нивата на общия и на лошия холестерол (LDL).
 
Между 50-80% от случите на органично обусловена еректилна дисфункция се дължат на нарушения в артериалното кръвоснабдяване на пениса, поради атеросклеротични изменения или нараняване на съдовете.
 
Артериите на пениса са с по-малък диаметър спрямо по-широките съдове на сърцето, следователно натрупването на атеросклеротични плаки при тях настъпва по-рано. Еректилната дисфункция изпреварва появата на симптоми на коронарна артериална болест и сърдечно-съдов инцидент с 2-3, съответно 3-5 години. Това прави съдово обусловената еректилна дисфункция ранен предвестник на сърдечен инфаркт или мозъчен удар.
 
Често при захарен диабет, след травма или оперативна интервенция в областта на пениса, или в старческа възраст може да се установи вено-оклузивна дисфункция. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
50+ преди 6 години
Големите мераци,приземяват самолета. От личен опит!
3
0
 
1
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 6 години
Затова рупайте зеленчуци с нитрати! Полезни са!Затова може да не ви става - поради липса на азотни окиси.
2
0
 
7
 
! Отговори
С. преди 6 години
Някй се похвали.....Ти ако можеше, нямаше да кибичиш в нета... Хахаха...
1
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Може да се дължи на всякакви причини, но един факт не може да бъде отречен.В този сайт видяхме интересен пример за това, как някои компенсират подобна дисфункция. Имам предвид Минко.