10 от най-полезните зеленчуци

Хапвайте броколи
2
10 от най-полезните зеленчуци
Снимка: unsplash

Всички зеленчуци са полезни. Всеки един от тези дарове на природата оказва благотворно влияние на организма.

Те са богати на витамини, минерали, бета-каротин, фибри и хидратират организма в дълбочина.

Зеленчуците са бедни на калории, което ги прави невероятно подходящи за диета, тъй като са едновременно хранителни и засищащи заради фибрите, и диетични, заради слабото наличие на калории.

Някои зеленчуци са богати на бавно разградими въглехидрати, което ги прави полезни в контрола на теглото и кръвната захар.

С други обаче трябва да се внимава, тъй като са богати на така наречените бързи въглехидрати, повишаващи рязко нивата на кръвната захар.

Сред всички зеленчуци обаче има първенци по полезен за здравето ефект.

Грах

В една малка порция грах се съдържат множество витамини, минерали и антиоксиданти. Той е полезен в борбата с диабета и сърдечносъдовите заболявания.

Червено цвекло

Червеното цвекло е много богато на антиоксиданти, борещи се с рака. В него има много големи количества лутеин, на който то дължи наситения си червен цвят. Лутеинът предпазва очите от опасни за зрението заболявания. То е хранително и богато на фибри. Витамините в цвеклото детоксикират цялото тяло и спомагат за извеждането на вредните вещества от организма. То има диуретични свойства, а множеството фибри улесняват храносмилането и работата на червата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
До Шеф МанчевЗабравил си бананите, надениците и сламите ... Щото в тоя бълвоч тука зеленчуци няма.
1
1
 
7
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 6 години
Най-полезните зееленчуци за женския орга(ни)зъм са краставиците, морковите, тиквичките и понякога ***, но задължително ненарязани за да им се запазят соковете и витамините.