Многото захар е вредна. Дори и за здравите

Сладкото води до високи нива на мазнини в кръвта и черния дроб
11
Многото захар е вредна. Дори и за здравите
Снимка: Reuters

Голямата консумация на захар може да увреди сериозно черния дроб дори на здрави хора, установи ново изследване, цитирано от ЮПИ.

Британски учени установиха, че включващият много захар хранителен режим е свързан с нездравословни високи нива на мазнини в кръвта и черния дроб. "Консумацията на големи количества захар може да повлияе върху метаболизма на мазнини по такъв начин, че да увеличи риска от сърдечносъдоови болести", заяви ръководителят на изследването Брус Грифин от университета на Съри в Гилфорд, Англия, цитиран от БТА.

Екипът му изследвал черния дроб на 25 мъже на средна възраст. Съдържанието на мазнини в черния дроб било високо у 11 от тях и ниско у останалите 14. Натрупването на мазнини в черния дроб е смятано за нездравословно, а високите им нива са свързани с т.нар. неалкохолен мастен черен дроб.

Участниците трябвало да следват единия от два хранителни режима, като три месеца ежедневно приемат различно количество захар, чиято равностойност е 650 калории или не повече от 140 калории. Било констатирано, че у засегнатите от неалкохолен мастен черен дроб, които приемали големи количества захар, се появили промени в метаболизма на мазнините.

Известно е, че въпросните промени са свързани с увеличен риск от сърдечни болести, инфаркти и инсулти, отбелязаха учените.

Сходни промени обаче били открити и у здрави хора, които имали ниски нива на мазнините в черните си дробове, когато започнало изследването. Сред тези участници били регистрирани високи нива на мазнините в черния дроб след преминаването им към хранителен режим, включващ голяма консумация на захар, и промени в метаболизма на мазнините.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Science.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бухайте тогава фруктозата в германските храни за източна европа... Щом ви е много захарта плющете на корем германска фруктоза. Дето германците на нейно място използват глюкоза и пак са им по - евтини продуктите.
10
6
 
6
 
! Отговори
Не е вярно преди 6 години
На всеки действа различноЦял живот се тъпча буквално със сладко и шоколад. В момента съм на 50г. И нямам проблем със здравето. На килограми съм бил винаги около 70кг.На дебел човек сладкото му виновно.Не е ли така и като сте спряли сладкото пак сте 100 кила. НАЛИ !
9
0
 
4
 
! Отговори
К преди 6 години
"ДОБРО ЮТРО, ПИЙЯНИЦЕ...ЕЕЕЕЕ...."
8
4
 
8
 
! Отговори
До баклава и ракия преди 6 години
Може оная работа въобще да не те заболи ,просто живота ти ще се скъси и няма връщане.Сега си ербап,защото се мислиш за безсмъртен,но първо ще ослепееш,ще окуцееш и ще угаснеш, ако философията ти е ,,Дреме ми на оная работа" Ах ако знаеш какъв проблем и каква мъка е.Ендокринологията е пълна и продължава да се пълни с такива ,,смели непукисти" на най различна възрастНо пък живота си е твой ,що да не си поживееш кратко
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допустимото дневно количество е 25 грама - колкото има в една кола!
6
2
 
13
 
! Отговори
Noni преди 6 години
До Анонимен 1Не съм много съгласна,че е въпрос на воля да се спре едно или друго.По-скоро умерена консумация на всичко,което организма подсказва,че иска и има нужда..Всичко друго е стресово и еднакво опасно колкото и прекаляването,в случая със сладкото.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баклава и ракияМоже и да те заболи след време
4
0
 
20
 
! Отговори
IYI преди 6 години
Преди месец почина един познат на 43 години.Нито пиеше,нито пушете.Момчето спортуваше и консумираше качествена храна.Така че нещата в живота не опират до сладко и солено.
3
6
 
11
 
! Отговори
Баклава и ракия преди 6 години
Кеф ми е ще консумирам сладко,кеф ми е ще пия алкохол.Боли ме онази работа какво пишат учените.
2
4
 
17
 
! Отговори
дири преди 6 години
Бялата отрова.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАпълно съм съгласен с тази статия. През годините съм отказал най-категорично цигарите и алкохола, но имам проблеми със захарните изделия. Някъде четох, че при консумацията на сладко се отделя повече допамин, отколкото при повечето наркотици. Захарта води до затлъстяване, диабет, проблеми с черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и рак. Нужна е огромна воля за да се спреш сладкото.