Инфекция от целувка - възможно ли е?

В устната кухина има много микроорганизми
Обновена: 11 окт 2017 16:59 | 11 окт 2017 15:44, Eкип на Puls.bg
4
Инфекция от целувка - възможно ли е?
Снимка: Reuters

Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се предават основно по кръвен път при необезопасен секс. Наред със сексуално предаваните болести обаче са известни и много такива, които може да се предадат от човек на човек след целувка. Причината е в това, че болестотворните агенти (вируси или бактерии) може да циркулират във всички телесни течности, а някои от тях се откриват дори в слюнката.

 
Заразяването с циркулиращи в слюнката вируси и бактерии може да стане след споделяне на общи прибори за храна, чаши с напитки и др. Най-често обаче това става след целувка с преносител.
 
Устната кухина и респираторния тракт са сред най-богато заселените с микроорганизми зони на тялото ни. Повечето от тях обаче са безобидни, защото обитават тези области още от раждането ни и имунната система ни е подсигурила сигурен имунитет срещу тях. Проблемът идва, когато с целувката се пренесат болестотворни микроорганизми, с които не сме се сблъсквали скоро или изобщо. Наред със сезонните инфекциозни заболявания като грип и настинка, при целувка можем да се заразим с още няколко по-сериозни болести.
 
4 инфекциозни заболявания, най-често предавани със слюнката при целувка
 
Едно от най-добре проучените вирусни заболявания, причинявани от вирус, циркулиращ в слюнката, е мононуклеозата. Именно затова мононуклеозата е една от най-често срещаните вирусни инфекции в юношеска възраст.
 
Друг тип вирусна инфекция, която може да се предаде при целувка е херпес на устата, причинен от циркулиращия в слюнката херпес симплекс вирус тип 1.
 
С целувка може да се предаде и още един вирус – т.нар. Coxsackie virus, който причинява болестта, означавана като ръка-крак-уста. Причинителят навлиза в кръвообращението ни основно през язвички, афти и други малки ранички в устната кухина, а болестта ръка-крак-уста най-често поразява децата.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
За Сталину и за Путину всичко е възможно- даже "а дано ама надали!"! :))
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво е общото между някои журналисти и Антон Тодоров? - п.остотията.
1
1
 
6
 
! Отговори
инж Цветанка Владова преди 1 година
Много находчиво използвана снимка- Путин целува българския подарък, а трябва ли?!

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)

6 начина да облекчите главоболието
6 начина да облекчите главоболието

6 начина да облекчите главоболието