Инфекция от целувка - възможно ли е?

В устната кухина има много микроорганизми
Обновена: 11 окт 2017 16:59 | 11 окт 2017 15:44, Eкип на Puls.bg
4
Инфекция от целувка - възможно ли е?
Снимка: Reuters

Всеки човек знае, че някои вирусни и бактериални инфекции се предават основно по кръвен път при необезопасен секс. Наред със сексуално предаваните болести обаче са известни и много такива, които може да се предадат от човек на човек след целувка. Причината е в това, че болестотворните агенти (вируси или бактерии) може да циркулират във всички телесни течности, а някои от тях се откриват дори в слюнката.

 
Заразяването с циркулиращи в слюнката вируси и бактерии може да стане след споделяне на общи прибори за храна, чаши с напитки и др. Най-често обаче това става след целувка с преносител.
 
Устната кухина и респираторния тракт са сред най-богато заселените с микроорганизми зони на тялото ни. Повечето от тях обаче са безобидни, защото обитават тези области още от раждането ни и имунната система ни е подсигурила сигурен имунитет срещу тях. Проблемът идва, когато с целувката се пренесат болестотворни микроорганизми, с които не сме се сблъсквали скоро или изобщо. Наред със сезонните инфекциозни заболявания като грип и настинка, при целувка можем да се заразим с още няколко по-сериозни болести.
 
4 инфекциозни заболявания, най-често предавани със слюнката при целувка
 
Едно от най-добре проучените вирусни заболявания, причинявани от вирус, циркулиращ в слюнката, е мононуклеозата. Именно затова мононуклеозата е една от най-често срещаните вирусни инфекции в юношеска възраст.
 
Друг тип вирусна инфекция, която може да се предаде при целувка е херпес на устата, причинен от циркулиращия в слюнката херпес симплекс вирус тип 1.
 
С целувка може да се предаде и още един вирус – т.нар. Coxsackie virus, който причинява болестта, означавана като ръка-крак-уста. Причинителят навлиза в кръвообращението ни основно през язвички, афти и други малки ранички в устната кухина, а болестта ръка-крак-уста най-често поразява децата.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
За Сталину и за Путину всичко е възможно- даже "а дано ама надали!"! :))
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво е общото между някои журналисти и Антон Тодоров? - п.остотията.
1
1
 
6
 
! Отговори
инж Цветанка Владова преди 1 година
Много находчиво използвана снимка- Путин целува българския подарък, а трябва ли?!

Прически за всеки ден от седмицата
Прически за всеки ден от седмицата

Прически за всеки ден от седмицата

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност
Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност