US учени съветват: Зеле, броколи, карфиол – всеки ден

Щели да ни предпазят от артрит, както и болести на сърцето
14 окт 2017 15:28,
25
US учени съветват: Зеле, броколи, карфиол – всеки ден
Снимка: архив Reuters

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да пердотврати много здравословни проблеми - от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва. Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха, посочва БТА.

Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция.

Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.

Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол.

За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на вит. К. Той е важен за сърцето. /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Има много зеленилки които действат като химиотерапия."Тоест, окапва ти косата, повръщаш, получаваш запек и ти спада броя на новите червени кръвни телца? Айде като не знаете какво значи определена дума, асоциативните й харатеристики или не можете да формирате мисълта си правилно - да не давате акъл на другите, че ги обърквате. Сега половината четящи ще решат, че химиотерапията е някаква полезна процедура, която е добре да им се прави поне два пъти годишно...
19
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
Пропуснали сте и звънче на врата - МУУУУУ МУУУУУ БЕЕЕЕЕЕЕЕ!
18
0
 
3
 
! Отговори
Зелчо преди 6 години
Добро утро:)
17
0
 
5
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
съобщи в. "Дейли мейл........................посочва БТА...........xaxaxaxa.................???????
16
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 6 години
грешка, извинявам се - да се чете ..."ако се храним с храни с много..."
15
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 6 години
Прави ми впечатление, че когато дойде сезонът на някой вид плод или зеленчук, веднага се появяват статии доколко са полезни.Нещо като скрита реклама.По-добре ще да е тази статия да започваше така: "Дойде сезонът на зелето, карфиола...и т.н."Не ни посочвайте "великото откритие" на някакви си учени едва ли не като сензация.Колкото и да рупаме само от тези зеленчуци, ако не се храним с храни с много "Е"-та, хормони и изкуствени торове, то в крайна сметка ползата от тези зеленчуци ще е никаква.
14
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос на вкус преди 6 години
Някои умират за паниран карфиол,или спанак .Други обичат задушени броколи ,морков и грах.Аз ненавиждам зелен фасул,а жена ми умира за него.Така че старата максима: На вкус и цвет ,товарищей нет! А за полезноста,всеки сам разбира като му дойде до главата.Прав си 14 но ,когато човек е млад въобще не се замисля над това-ядене,пиене пушене ,един живот се живее и изведнъж...........олеле.
13
1
 
15
 
! Отговори
До българани критици преди 6 години
Българане и аз не ги обичах ,,тия" ,ама като минах през ,,едно заведение " на ул. А.Сахаров 1 в Младост да видиш как ги проядох и има ефект.Ако установите че това влияе добре за ДА СИ ЖИВ ,ще папкаш и даже може да ти харесат.Има много зеленилки които действат като химиотерапия.Малки сте ,мислите че сте безсмъртни и с желязно здраве но на горния адрес видях доста такива ,,бабаити" с *** *** от страх.Живота е по мил от трушията.За съжаление го установяваме късно.
12
8
 
2
 
! Отговори
майтапчия преди 6 години
Руски борш, за да сте здрави и да вервате в светлото бъдеще!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което откриват американските учени някои народи го знаят от столетия, а интересуващи се хора по целия свят също! Всички болести идат от неподходяща храна и ядове!
10
3
 
5
 
! Отговори
българан преди 6 години
няма нужда да ме учат какво да ямние туршии слагаме от време оно
9
0
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
По на запад, от момента, в който са изобретени изкуствените торове, два века назад, се появява и първия учен, който започва да създава технологията на биологичните стопанства. И да обяснява химичния кръговрат, така че из френските, британски и германски провинции, хората имат сандъци за компост в задния двор, за да запазят земите си от изтощаване. Имат и закони да се изкупуват местни зеленчуци, т.е., произведени като за тях си. У нас провинцията изчезва, а зеленчуците на пазара са си гумени.
8
0
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Не е създаден ядлив зеленчук, който да не е много полезен за нещо. С пълен успех учените могат всеки божи ден да публикуват статия за нов зеленчук, днес моркови, утре грах, после домати и т.н. По-важното е как да направим зеленчуците да съдържат онова, което трябва да съдържат, извличайки го от почвата. Защото биологичният цикъл е повелявал да връщаш в нея всичко, което си взел, всякакъв биологичен ***. Ние не връщаме в почвата нищо освен изкуствени торове, при това два-три елемента.
7
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Предикт преди 6 години
Аха, подготвят ни за "светлото", зеленчуково бъдеще. Така руснаците, на времето, ги убеждаваха, колко е полезно да ядеш камъни.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руските у4ени препоръ4ват 200 грама боряшник 100 грама екстрат от нефт от роснет и 15 минути гледане на Путин --- и на другия ден сте в един нов по добър свят
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтървате най-важното. Тествано е върху мишки. Използва се думата "може и да ви помогне".Вие какво изпадате в истерия? Като го тестват върху хора, като докажат в какъв процент помага - ще си помисля! Дотогава мнението на тия учени ми е равно на мнението на чичо Пешо, че ежедневното жабурене с ракия предпазва от рак(чичо Пешо няма рак, за протокола).
4
2
 
9
 
! Отговори
Хамериканец преди 6 години
Месото поскъпна и взеха да пробутваъ теории за зеле, карфиол и др.заешки деликатеси
3
4
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 6 години
Мани ги тия кравари, ние ще жулим препарати за вана.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските учени са доказали че 50 грама бояришник замества 5 килограма брокули, карфиол и зеле.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен руските учени ме интересува какво казват мани ги тия кравараи.