Дефицит на цинк в тялото – по какво да го познаем?

Косата оредява
16 окт 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
6
Дефицит на цинк в тялото – по какво да го познаем?
Reuters

След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той взима участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система, за синтезата на протеините и нуклеиновите киселини, както и за зарастването на рани. Освен това цинкът е необходим за нормалното функциониране на обонянието и вкусовите възприятия.

Многото роли на този микроелемент показват колко разностранни може да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в органзима. Това може да затрудни правилното диагностициране на състоянието, защото симптомите може да наподобяват тези при много по-различни медицински състояния.
 
Има обаче няколко отчетливи оплаквания, които специалистите определят като класически симптоми на дефицита на цинк. Появата им трябва да сигнализира, че е необходима промяна в хранителния режим с включване на повече храни, богати на цинк.
 
Класическите симптоми при дефицит на цинк в организма включват:
 
Изтъняване и оредяване на косата – трайният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин – основният структурен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последствия при липса на достатъчно количество цинк в храната.
 
Проблеми със здравината и вида на ноктите – дефицитът на цинк се отразява и на ноктите, поради същата причина, поради която влияе и на състоянието на косата. Ноктите са сред най-бързо растящите структутри на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Така растежът на ноктите значително се забавя. В допълнение те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват забележими бели петънца.
 
Поява на афти и язвички по лигавицата на устата – всяка пречка пред нормалния растеж и делене на клетките се отразява и на състоянието на лигавиците на тялото.
 
 
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте стриди за повече цинк,ако са ви по джоба,де.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
яжте стружки от поцинкована ламарина
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А прабаба ми, която беше шампион на гладко бягане на средни дистанции го пиеше за карбоанхидразата. Прадядо ми обаче, го пиеше ме само заради сперматогенезата, а и за да вози прабаба ми на големи растояния със самолета.

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме