Лекари настояват: Потребителската такса вързана с МРЗ!

Тези пари са за административни разходи, посочи лекар от БЛС
18 окт 2017 09:20,
37
Лекари настояват: Потребителската такса вързана с МРЗ!
Снимка: архив Reuters

Лекарският съюз иска потребителската такса да бъде вързана за минималната работна заплата. Това решение трябва да бъде взето от Министерски съвет. Също така може да се очаква поскъпване в медицинските бележки, тъй като те не се покриват от Здравната каса.

"Това не е такса за преглед. Самият преглед е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението", посочи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

"Когато говорим за пари не бива да говорим за 4-5 лева, а да направим системата така, че медиците ни да остават в България на работа", отбеляза д-р Павлова.

В студиото на Bulgaria ON AIR тя посочи, че на Запад няма потребителска такса, защото там се отделя между 5-15% от БВП за медицината, а у нас едва 4%.

"Моделът ни на здравно осигуряване е изчерпан. Лекарите протестират не по улиците, а като напускат държавата. Ние искаме да лекуваме и да практикуваме професията си, а не да пишем документи", подчерта д-р Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
6
 
! Отговори
Докторче в чужбина преди 6 години
Предписвам ви дистанционно таратор. Вие сами знаете , какво се прави с тараторчето, за да не ви опари - точно така : духа се!
12
0
 
26
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
Не се наядоха и тия медици.По добре далеч от тях,при тях в краен случай.Така и така са невежи и некомпетентни в повечето случай.Дано им преседне лакомията.Има хора които карат цяла седмица с 5 лв.Безсрамници.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и сега зад граница пътуват главно синчета на комунисти и ченгета. Открит лист не искат-искат пари. И то много. Икономическата зависимост е по-страшна от политическата...
10
0
 
25
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Медиците искат заплащане на такса, която да накара лекарите да останат в България. Лошото е че с всяка такса и данък, народа не иска да остане в България и заминава в чужбина
9
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога здравеопазването беше безплатно? Когато взимахме по 150 лева и внасяхме вноски за кола по 15 години ли? Когато за да отидем на море взимахме заеми от ВСК ли? Когато за да отидем до Триград през лятото подавахме молба за Открит лист през зимата. Когато зад граница пътуваха само комунисти и ченгета? Стига глупости!
8
0
 
25
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Не се наядохте и вие.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един кочан бланка за медицинска бележка,рецепти...........струва 2-3 лева бре!!!!Толкова ли не можете да отделите 1-2 стотинки,че се налага с потребителска такса пациентите да ви ги плащат!!Имал разходи наем,медицинска сестра,такса смет...........а,пациентите ви не живеят ли под наем,жени и деца нямат ли на тяхна издръжка и не плащат ли такси и данъци,че допълнително да ги товарите и вас да издържат??Нагло,безскруполно,търгашеско,лекарско сметкаджийство!!!
6
0
 
29
 
! Отговори
Алчна сган преди 6 години
Като ги вържат с НАП, тогава и другите връзвания
5
0
 
31
 
! Отговори
asd преди 6 години
А издават ли документ / касова бележка/ за тези пари или са им джоб парасъ на алчните лекари?
4
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
При демокрацията в България няма здравеопазване - факт!За да нямаме здравеопазване едни подрипваха и ревяха като маг----- по площадите след 1989-та година.
3
1
 
13
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Хайде сега глупости. Ще плащаме такси и ще слушаме Mp3-ки. Има по-добри формати! :D
2
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 6 години
А спомняте ли си времената, когато здравеопазването наистина беше безплатно и никой не ти искаше пари за нищо? След куп безумни реформи превърнаха болниците и лекарите в търговци с човешкото здраве и живот!
1
2
 
35
 
! Отговори
Тия преди 6 години
Алчни докторЯ,не си напълниха гушите...... Политици,лекари,съдии и търговци ще ни довършат.