Пациентите с глаукома притеснени – липсва основно лекарство

От месеци медикаментът е изчерпан в аптеките
23 окт 2017 08:22,
10
Пациентите с глаукома притеснени – липсва основно лекарство
Снимка: архив Reuters

Хиляди пациенти, страдащи от глаукома, остават без капки, с които да поддържат своето очно налягане. От два месеца те са изчерпани в аптеките и хората са принудени сами да се справят с проблема.

"Основната причина е погрешната ценова политика през последните години. Бяхме свидетели на много силен натиск за намаляне на регистрираните цени на лекарствата. Това е законният реекспорт, от който губят фирмите производители", посочи Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всички са наясно с генезиса на този проблем от години, но решение така и не се намира. По думите на Кацаров генералното решение е в ръцете на правителството. Той призна, че се замисля дали някой не се възползва от ситуацията.

"Печелят дистрибуторите на лекарства. Тази политика на натиск върху цените е била провеждана съвсем целенасочено", отбеляза гостът в "България сутрин".

Стойчо Кацаров даде пример с конкретни медикаменти, които са регистрирани в България на по-ниска цена спрямо Великобритания, но в същото време на Острова ги купуват с отстъпки и дори плащат по-малко за тях.

В повечето случаи не може да бъдат поръчани в интернет, защото това са лекарства с рецепта, а е огромен проблем да бъдат взети и от чужбина, стана ясно още от думите му.

Кацаров добави, че от Министерството на здравеопазването са предложили да се съставят списъци, да се прави анализ на наличието на дадено лекарство на пазара и реекспортът да бъде временно забранен.

"Това няма да реши трайно проблема, защото зависи от субективното мнение на много хора по веригата. И второ - това спиране е временно", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Груйо преди 6 години
Най-важна е превенцията, чаденье по три пъти на ден и нема да ви мъчи глоукома.
9
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 6 години
За глаукома - М.А.Р.И.Х.У.А.Н.А! simple as that!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не напишете за кои лекарства става дума? Държавна тайна? Аз ще ви кажа, че някаква фирмичка, с як гръб, започна да "произвежда" заместител на оригиналния френски "Ривотрил" под названието "Клонарекс", забраниха вноса и продажбата на оригинала на "Роше", вдигнаха цената тройно и се радват на печалби! Оригиналът се продава във всички съседни страни! Подобно е положението с "Ритмонорм"! Срам ме е не толкова за "бизнесмените", колкото за подкупните държавни служители! Това ако не е корупция!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да минат на джойнт !
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палете коза. Тъпата държава не заслужава данъци
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трева е по-добре.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да минават на марихуана, има на всякъде и няма да закъсат никога!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото безобразие беше в Полша и Испания преди години. Правителствата им забраниха реекспорта на лекарства без да се интересуват от лобистите и всичко се оправи. Тук, политиците печелят милиони от реекспорта и нямят никакво желание да се съобразяват със здравето на хората. Попитайте Магарешки дали не прави реекспорт. Най-голямото безобразие е, че се търгува с животоспасяващи лекарства. Пазарът се оголва, а страдащите да мрът. Една тиква ни управлява вече осем години и знае добре какво става.
2
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ааааа....няма страшно...Дадохме 3 000 000$ на Сирия...500 000? на африканските шебеци...а скоро и 10 000 000лв.На ходжите у нас.... българските болни могат да почакат ....държавата си има приоритети!
1
0
 
11
 
! Отговори
АСТМАТИК преди 6 години
ЖИВОТО СПАСЯВАЩОТО ЛЕКАРСТВО ИНХАЛАТОРА С И М Б И К О Р Т СЪЩО ЛИПСВА В АПТЕКИТЕ.