Дълголетие, но без качествен живот! Има ли смисъл?

Специалист коментира развитието на биологичните процеси
27 окт 2017 11:20, Петя Славова
15

3449 гледания   |  Още видео
Науката се развива експоненциално – напредването ни за 10 години е равно на стотици години от човешкото развитие. Биологичното подобряване на човека може да стане със стволовите клетки, както и с 3D и 4D принтиране.

Досега стволовите клетки се извличаха от плацента и костен мозък, но сега учените откриват как да ги произвеждат по различен начин. В близкото бъдеще ще се създадат и нанороботи, който да ни лекуват.

Това посочи футурологът и организатор на форум "Дълголетие" д-р Мариана Тодорова. Според нея дълголетието не би имало смисъл, ако не се повиши и качеството на живот.

"Много е важна менталната нагласа, тъй като духа може да повлияе много на биологичните процеси. С удължаването на живота, трябва да се справим и с износването на психиката. Препоръчително е да не се консумира червено месо, да се спортува поне 4 пъти в седмицата и да се четат редовни книги, за да се тренира мозъкът", посочи тя в студиото на "България сутрин".

"Демографските проблеми се решават както с увеличаване на раждаемостта, така и с дълголетие. Трябва да залагаме на добро образование, здравеопазване, политическа и икономическа среда, за да се стимулират хората да раждат тук и да остават в държавата", препоръча Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Форум "Дълголетие" ще се проведе в неделя, Сити Марк Арт Център на бул. "Янко Сакъзов" 30 и ще продължи от 13 до 17:30 ч.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
ОБЯВА преди 1 година
Заменям последните си 10, 20 и повече години над 40-те за 5, ама на по 20.

------------
Всичко постигнато от тъй нареченото дълголетие е удължаване на старостта, когато повечето хора са болнави и с ограничени възможности. Поне за мен начинанието има смисъл, ако дълголетието постига някакво удължаване на младостта и я поддържа още някоя и друга година в повече.
10
1
 
17
 
! Отговори
Св преди 1 година
Еми и на мен не ми се живее без качествен живот. Нелечима хронична болест, бавно безславно угасвам. Неприятното е, че не е като онкологично заболяване - бързо, а вегетираш с години и се влошаваш.... да не се случва на никой!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самото забременяване, без да имаш възможност да осигуриш на детето си качествен живот, е безсмислено, не дълголетието.....
8
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Потърси помощ -СПЕШНО Е
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете да си копате картофи да си подобрите качеството на живот.
6
0
 
11
 
! Отговори
Нямо смисъл преди 1 година
Но един болен с Алцхаймер или силна деменция няма как да осъзнае това и цялата тежест се стоварва върху близките му или обществото.
5
2
 
28
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Ако човек не страда от деменция...и може сам да обслужва ежедневните си нужди - живота си струва! Дори и да прочете 1 нова книга...или да изгледа финал на шампионската лига!
Ако е осъден да вегетира, като зеленчук... с памперси и ***...по добре 1 инжекция морфин, и кротко да заспи!
Темата е много философска и необятна! В последните години - започвам да мисля, че "обществото" хич не е наред - враг е на семейство и бъдеще! Вижте това "общество" в България, Германия...Европа, и света като цяло!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам дали си имал работа с възрастни хора, но това което казва тая е факт ... в момента е по-лесно да опазиш физически тялото, но не знам дали няма как или просто нямаме методи да въздействаме на менталните процеси. Или с други думи, голяма част от 90+ годишните дават на късо, което не може да се нарече живот. Не е достатъчно само физически да си жив.
имам преки наблюдения.
Това за стволовите клетки също е интересно, доста бизнес на стволови банки е застрашен :)
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сега,да се самоубиваме ли?Винаги има смисъл да се живее,животът е най-големият дар за човека.
2
1
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Какъв як рок направиха старците във видеото - направо не е истина! Аплодисменти!
1
2
 
24
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
ЕТО ТОВА СА ДРЪНКАНИЦИ - КАТО СЕ ВЪРНА УМОРЕНА ОТ РАБОТА, ЗАПОЧВАМ ДА СПОРТУВАМ - НЯМА ДА СИ ГЛЕДАМ ДЕЦАТА, ДА ГОТВЯ, ДА ПАЗАРУВАМ ИЛИ ПРОСТО ДА СИ ПОЧИНА? И КОЙ ЗНАЕ ЗА КАКВО МИ Е ЖИВОТ НА СТАРИНИ, ДА СЕ ВЛАЧА ОТ ДОКТОР НА ДОКТОР, А КОГАТО СЪМ МЛАДА, ДА РАБОТЯ НОНСТОП, ПОСЛЕ ДА ПРОДЪЛЖА И В КЪЩИ СЪЩО, НИМА НЕ Е ТАКА, МАЛКО СА РЕНТИЕРИТЕ.......

Идеи за маникюр с 3D декорации
Идеи за маникюр с 3D декорации

Идеи за маникюр с 3D декорации

5 вкусни напитки за плосък корем
5 вкусни напитки за плосък корем

5 вкусни напитки за плосък корем