Дълголетие, но без качествен живот! Има ли смисъл?

Специалист коментира развитието на биологичните процеси
27 окт 2017 11:20, Петя Славова
15

3145 гледания   |  Още видео
Науката се развива експоненциално – напредването ни за 10 години е равно на стотици години от човешкото развитие. Биологичното подобряване на човека може да стане със стволовите клетки, както и с 3D и 4D принтиране.

Досега стволовите клетки се извличаха от плацента и костен мозък, но сега учените откриват как да ги произвеждат по различен начин. В близкото бъдеще ще се създадат и нанороботи, който да ни лекуват.

Това посочи футурологът и организатор на форум "Дълголетие" д-р Мариана Тодорова. Според нея дълголетието не би имало смисъл, ако не се повиши и качеството на живот.

"Много е важна менталната нагласа, тъй като духа може да повлияе много на биологичните процеси. С удължаването на живота, трябва да се справим и с износването на психиката. Препоръчително е да не се консумира червено месо, да се спортува поне 4 пъти в седмицата и да се четат редовни книги, за да се тренира мозъкът", посочи тя в студиото на "България сутрин".

"Демографските проблеми се решават както с увеличаване на раждаемостта, така и с дълголетие. Трябва да залагаме на добро образование, здравеопазване, политическа и икономическа среда, за да се стимулират хората да раждат тук и да остават в държавата", препоръча Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Форум "Дълголетие" ще се проведе в неделя, Сити Марк Арт Център на бул. "Янко Сакъзов" 30 и ще продължи от 13 до 17:30 ч.
 


15
Още от
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
ОБЯВА преди 8 месеца
Заменям последните си 10, 20 и повече години над 40-те за 5, ама на по 20.

------------
Всичко постигнато от тъй нареченото дълголетие е удължаване на старостта, когато повечето хора са болнави и с ограничени възможности. Поне за мен начинанието има смисъл, ако дълголетието постига някакво удължаване на младостта и я поддържа още някоя и друга година в повече.
10
1
 
17
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Еми и на мен не ми се живее без качествен живот. Нелечима хронична болест, бавно безславно угасвам. Неприятното е, че не е като онкологично заболяване - бързо, а вегетираш с години и се влошаваш.... да не се случва на никой!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Самото забременяване, без да имаш възможност да осигуриш на детето си качествен живот, е безсмислено, не дълголетието.....
8
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Потърси помощ -СПЕШНО Е
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ходете да си копате картофи да си подобрите качеството на живот.
6
0
 
11
 
! Отговори
Нямо смисъл преди 8 месеца
Но един болен с Алцхаймер или силна деменция няма как да осъзнае това и цялата тежест се стоварва върху близките му или обществото.
5
2
 
28
 
! Отговори
Циник преди 8 месеца
Ако човек не страда от деменция...и може сам да обслужва ежедневните си нужди - живота си струва! Дори и да прочете 1 нова книга...или да изгледа финал на шампионската лига!
Ако е осъден да вегетира, като зеленчук... с памперси и ***...по добре 1 инжекция морфин, и кротко да заспи!
Темата е много философска и необятна! В последните години - започвам да мисля, че "обществото" хич не е наред - враг е на семейство и бъдеще! Вижте това "общество" в България, Германия...Европа, и света като цяло!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не знам дали си имал работа с възрастни хора, но това което казва тая е факт ... в момента е по-лесно да опазиш физически тялото, но не знам дали няма как или просто нямаме методи да въздействаме на менталните процеси. Или с други думи, голяма част от 90+ годишните дават на късо, което не може да се нарече живот. Не е достатъчно само физически да си жив.
имам преки наблюдения.
Това за стволовите клетки също е интересно, доста бизнес на стволови банки е застрашен :)
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво сега,да се самоубиваме ли?Винаги има смисъл да се живее,животът е най-големият дар за човека.
2
1
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 8 месеца
Какъв як рок направиха старците във видеото - направо не е истина! Аплодисменти!
1
2
 
24
 
! Отговори
анонимна преди 8 месеца
ЕТО ТОВА СА ДРЪНКАНИЦИ - КАТО СЕ ВЪРНА УМОРЕНА ОТ РАБОТА, ЗАПОЧВАМ ДА СПОРТУВАМ - НЯМА ДА СИ ГЛЕДАМ ДЕЦАТА, ДА ГОТВЯ, ДА ПАЗАРУВАМ ИЛИ ПРОСТО ДА СИ ПОЧИНА? И КОЙ ЗНАЕ ЗА КАКВО МИ Е ЖИВОТ НА СТАРИНИ, ДА СЕ ВЛАЧА ОТ ДОКТОР НА ДОКТОР, А КОГАТО СЪМ МЛАДА, ДА РАБОТЯ НОНСТОП, ПОСЛЕ ДА ПРОДЪЛЖА И В КЪЩИ СЪЩО, НИМА НЕ Е ТАКА, МАЛКО СА РЕНТИЕРИТЕ.......

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене
Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)
Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)

Стайлинг с пола тип „прегърни ме“ (галерия)