Правим център за борба с рака за пациенти от Източна Европа

Проектът ще е с подкрепа на ЦЕРН, стойността му - 220 млн. евро
Обновена: 27 окт 2017 22:21 | 27 окт 2017 19:39, Анисия Иванова
13
Правим център за борба с рака за пациенти от Източна Европа
Снимка: Президентството

В София ще се създаде научен, образователен и медицински център с технология от ЦЕРН, в който да се провеждат експерименти от международни учени за лечение на онкологични заболявания за пациенти от Югоизточна Европа.

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи по проекта, който беше обсъден на среща на "Дондуков" 2. Срещата се проведе по инициатива на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.

По думите на президента изграждането на подобен център у нас с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите държави в науката и образованието на Балканите и този потенциал, подкрепен от нашите съседи от региона, би насърчил сътрудничеството между науката, технологията и промишлеността, беше подчертано от участниците в срещата. Обсъдена беше и идеята за създаването към този научен и медицински център на Международен университет.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов представи проект за изграждането на подобен център в София, който да предлага лечение на онкологични заболявания чрез т.нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение, което е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия. Той подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова подчерта, че като локация и развитие на транспортната инфраструктура, град София е естествен център в Югоизточна Европа и Столична община ще работи активно за  реализацията на този проект.

По време на срещата бяха обсъдени и финансовите измерения на проекта, чиято стойност се очаква да бъде около 200-220 млн. евро и възможността за осигуряване на европейско финансиране, като участниците в срещата подчертаха необходимостта от утвърждаването на инициативата като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 1 година
Милиарди ограбиха от народа за да строят тежко канцерогенни водни цикли яко корупционни..милиони метри канцерогенни тежко токсични тръби от черен мазен високо токсичен полиетилен ниско налягане са положени подават други истръпнали на снимката
АМАН от нагли крадци на власт аман ..Никъде няма такава власт никъде..Слагат ги за да крадат милиарди от народа и да ги дават на нагло престъпни групировки вкл терористични..
10
0
 
0
 
! Отговори
ракови зародиши имат преди 1 година
Както виждате на снимката всички сме отровени с нарочно отровна вода и имаме ракови зародиши в телата от канцерогенни водопроводи положени нагло престъпно от корумпирани престъпници под ръководството на лиляна Павлова или вижте там каке мюсулманското име на бившата министърка на строежите и регионалното развитие..подав а един от групата тревожно
9
0
 
0
 
! Отговори
Бремените отровени преди 1 година
Масовите убиици от РЗИ глобяват ВиК служителите ако не ОТРАВЯ питейната вода поне 1 000 пъти над безвредните дози.
Наглите престъпници подават хлор тоскични канцерогенни отрвони разтвори вместо питейна вода на населението .Всички сме отровени нелечимо..АМАН от терористи на власт газете ги с танкове мамак им подават деца чакащи раждане от майките
8
0
 
0
 
! Отговори
Предлагат срочно преди 1 година
Приемащи убити от мед мафиотите/над 90% от починалите/
искат срочни показни растрели на виновните длъжностни лица вкл
министри,директори на служби и други
.без пари Ще ВИ излезе.Иначе този център от ЦЕРН ще ВИ направи огромни проблеми..
7
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от teroristi преди 1 година
Напомняме че убиици и нагли престъпници от Министерството на тн здравеопазване тровят народа с канцерогенни хлор токсични препарати .Отровени са над 7 000 000 човека или над 100% от живеещите в БЪлгария в момента.
Продават милиони канцерогенни цигарени пакети дневно с нарочно инсталирани канцерогенни холограми и раково предизвикващи снимки.
6
0
 
0
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Правим център а пък 7 болници са отказали да приемат онкоболна ... Пу
5
0
 
3
 
! Отговори
иванчо преди 1 година
какво лечение-какви 5 лева, че то сега няма елементарни лекарства и пациентите си ги внасят нелегално от Турция, Румъния и всяка друга държава, а здравната каса си плете далаверите, айде моля не ни лъжете пак...
4
0
 
0
 
! Отговори
Людмил Трифонов преди 1 година
По мой стар проект срещу 32.6 млн. лв. за 3 (три) месеца може да се въведе ефикасна каузална терапия на раковите заболявания във всички клиники и само за случаите с много напреднала форма на заболяването да се провежда в онкоцентрове. Терапията не изисква специална квалификация от терапевта. Провежда се само медикаментозно и сега струва около 40 лв/мес за пациент. Профилактично може да се провежда масово в домашна обстановка при 100 % ефикасност.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една добра новина!
2
0
 
0
 
! Отговори
науката преди 1 година
ако предписаната дозата е 76 грея, по 2 на фракция и дневно се одработват 10 часа, т.е 40 фракции на ден по 15 минути, излиза че една установка покрива все еден пациент на ден. нека 300 да са работните дни. тогава една установка ще покрие облъчването на 300+ пациенмти за година. А КАКВО ОСТАНАЛИТЕ 1200 пациента? ааа ще дигнат дозата на фракция
освен това ако офсета на протонният лъч е > 0 тогава дозата се депозира в съседен здрав орган.
цената на протонно-йонната терапия е на >> от брахи и фотон
1
2
 
13
 
! Отговори
Или как БГ убива преди 1 година
На болна от рак Българка и отказват седем(7) БГ болници лечение та се налага да дойде линейка от Турция за я лекуват там!

3-дневен детокс с вода с чия и лимон
3-дневен детокс с вода с чия и лимон

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Как да се предпазим от грипа
Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа