Двете крайности: Или недохранени, или затлъстели

Почти всяка страна в света се бори с един от двата проблема
4 ное 2017 15:07, Боряна Павлова
11
Двете крайности: Или недохранени, или затлъстели
Снимка: архив Reuters

Вече почти всяка страна по света изпитва сериозни проблеми с храненето, предизвикани или от прекаляване с храната, водеща до наднормено тегло, или от нейната липса, предизвикваща недохранване, предава Ройтерс.

Агенцията цитира обхватно изследване на учени от Глобалния доклад по прехраната, обхванало 140 страни. Специалистите са на мнение, че съществуващите проблеми действат възпиращо върху цялостното развитие на обществото. Те изказаха становището, че е необходима всеобхватна промяна, за да се отговори на това здравно предизвикателство.

Докладът установи, че докато в световен мащаб недохранването на населението намалява, тези темпове не са достатъчни, за да покрият изискванията на Целите за устойчиво развитие на ООН. Една от тях предвижда до 2030 година да бъдат изкоренени всякакви форми на недохранване на планетата.
Изследването констатира, че над 155 милиона деца под 5-годишна възраст са със забавен растеж заради недохранване, а при 52 милиона от тях теглото им е под нормата и не отговаря на ръста им.

Другата страна на проблема е свързана със злоупотребата с храна, която засяга в глобален мащаб хора от всякакви възрасти. Докладът констатира, че два милиарда от 7-милиардното население на планетата, страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.

В Северна Америка една трета от мъжете и жените страдат от затлъстяване. В световен мащаб най-малко 41 милиона деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло. В Африка над 10 милиона деца са с наднормено тегло.

Средствата, отделяни за справянето с недохранването, са се увеличили само с 2 процента, за да достигнат през 2015 г. 867 милиона долара. Експертите са на мнение, че те трябва драстично да се увеличат и призовават за тяхното нарастване до 70 милиарда долара в период от 10 години.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 11 месеца
Ходенето , особено ако е в по-бързо темпо , е много много по-полезно от бягането !
Бягането е подражателска *** , упорито налагана от всякакви медии !
Особено от американските филми , от които разбираме , че nuндосите имат потни жлези само на шията .
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Стига лъга постоянно"

Това, че ти си аномалия, не значи, че всички са като теб.
Ставите СЕ ИЗНОСВАТ от такива дейности. Не заблуждавай хората, вредно и злонамерено е.
6
1
 
12
 
! Отговори
Стига лъга постоянно преди 11 месеца
Тичането не е опция за пълните хора. Износват се ставите.
========
Toва не е вярно. Аз съм на 50 години и бягам почти всеки ден. Нямам и помен от износена става. Имало е периоди на болки в мускулите, през които съм намалявал пробега или съм замествал това с бързо ходене. По правило всеки ден бягам по 10 км, имам дни за разпускане. Кръвното ми е 110/70 и се чуствам отлично. Ако някой е мързелувал на 20 и 30 години, ходил в задимените кръчми, той няма как на 40 да прави световни рекорди.
5
2
 
19
 
! Отговори
3d преди 11 месеца
Можеш да тичаш, да караш велосипед, да ходиш в планината, да правиш упражнения вкъщи и още десетки неща, за да поддържаш нормална форма. Ама е по-лесно да обявиш, че спортът е скъп и е само за богатите. Сигурно и кирилицата е скъпа, та затова е и по-лесно да го обявиш на шльокавица. Абе изобщо - проблемът е винаги някъде другаде, само не в нас...
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тичането не е опция за пълните хора. Износват се ставите. По - добре е някакъв тип упражнения, които натоварват повече мускулни групи и участват повече стави. А тичането само за загрявка и завършек на тренировката.
Между другото, ако не си спортен бегач, а тренираш за здраве, то същото важи и за хора с нормално телосложение. Колоезденето е по - добро от тичането.
3
3
 
13
 
! Отговори
3d преди 11 месеца
По-голяма тъпотия от това, че спортът е скъп не бях чувал...
Колко струва да тичаш в парка?
2
2
 
14
 
! Отговори
доктор преди 11 месеца
Липсата на физическа активност прави хората или много слаби или много дебели.
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
i kakvo sega da ne iademe li? sporta e skyp - samo za bogatite e. drugite samo da rabotiat i predi pensia da mryt. jalko, no viarno.

ТЕСТ: Имате ли нужда от дигитален детокс
ТЕСТ: Имате ли нужда от дигитален детокс

ТЕСТ: Имате ли нужда от дигитален детокс

Как да стегнете корема след раждането
Как да стегнете корема след раждането

Как да стегнете корема след раждането