Черен шоколад, бадеми... Какво да похапваме за здръв сън?

Експерти: Магнезий и витамини са най-важните за здравия сън
10
Черен шоколад, бадеми... Какво да похапваме за здръв сън?
Снимка: Reuters

Наспиването, особено в работни дни, често е "мисия невъзможна".

Проучване, направено във Великобритания, показва, че жителите на Острова редовно не си доспиват. По този повод експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят, че не е необходимо хората да прибягват до екзотични продукти, за да си осигурят качествен покой през нощта. Всичко, което им е необходимо, са три елемента - магнезий, витамини от В групата и витамин D.

И то те могат да бъдат набавени чрез храненето или под формата на хранителни добавки.

Магнезият играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото, като например за правилно функциониране на мускулите, за здрави кости, за регулиране на кръвното налягане.

Известно е също обаче, че магнезият помага срещу безсъние. Изследване е установило, че елементът допринася за понижаване на "стресовия" хормон кортизол, който може да попречи на заспиването. В добавка към това, съдействайки за отпускане на мускулите, магнезият предизвиква спокойно "сънливо" усещане.

Затова учените съветват да похапваме спанак, черен шоколад и бадеми.

Витамините от В групата също улесняват заспиването. Това се обяснява със способността им да регулират нивата на аминокиселината триптофан, която играе роля в производството на хормона на съня мелатонин. Витамини от групата В могат да се набавят от храни като пилешко, риба, яйца, млечни продукти, варива.

Друг важен компонент е Витамин D, смятан за "слънчевият" витамин. Той е важен за здравето на костите, зъбите и мускулите, както и за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Проучване разкрива и ролята му за подпомагане на съня.

През зимата хората често страдат от недостиг на витамина заради липсата на достатъчно слънчева светлина. Храните, от които може да се набави витамин D, са риба, говежди черен дроб, сирене, яйца, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако видите как се прави какаото ще ви се отяде шоколада.
8
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Моля коригирайте правописната грешка в заглавието - здрАв.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За здрав сън не се вечеря дори и не се пият течности...
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха като прочетох "любимия ми плод е *** " бая се зачудих що за цензурен плод хапва човека, добре че поясни , иначе нямаше да ми хрумне.Черен шоколад с парченца портокал е истината, но не преди лягане защото е все едно да пиеш кафе.
5
3
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahreit преди 6 години
До Анонимен 4Е какво да ги оправям, знам че е der вместо die. Просто така съм решил. Ти си последният на който давам обяснение относно ник-а ми! Ако те дразни слагай по един минус:Д
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, пристанище, оправи си падежите!!!!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Иначе любимият ми черен шоколад е с мента....
2
0
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
"Мaнго" като плод*
1
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Плодът който спомага за най - добър сън е АНАНАСА . Лятото си правех смути диня и пъпеш, а сега ананас, банан, ***, сок от ябълка и обезателно кардамом (едно две семена).