Маргарин - как ни вреди?

Затруднява работата на сърцето
6 ное 2017 11:42, Eкип на Puls.bg
23
Маргарин - как ни вреди?
Reuters

Маргаринът се произвежда от растителни мазнини, които сами по себе си, в естествения си вид не са опасни за здравето. Дори носят своите ползи. При производството на маргарин обаче растителните мазнини се процесират и се подлагат на т.нар. хидрогениране. Именно този процес е отговорен за по-голяма част от потенциалните вреди за здравето, които редовната консумация на маргарин носи.

След хидрогениране на растителните масла се получават т.нар. хидрогенирани мазнини, известни и като трансмазнини. Хидрогенирането на растителните мазнини води до сериозни молекулни промени в структурата им, с което се осигурява приятната на вид консистенция на маргарина, но, уви, се появяват и вредните му за здравето свойства.
 
Според някои специалисти химичната структура на мазнините, която те придобиват след хидрогениране, ги доближава повече до пластмасата, отколкото до годни за консумация хранителни продукти.
 
Сериозните последствия от редовната консумация на маргарин провокират специалистите да представят няколко основни причини да го избягваме:
 
Резорбцията на трансмазнините в кръвта променя сериозно вискозитета й и я сгъстява. В резутат, от една страна се затруднява работата на сърцето, което трябва да работи много по-усърдно, за да подсигури кръвообращението. От друга страна, се стига до повишаване на кръвното налягане, което при редовна консумация на маргарин може да се превърне в хроничен проблем.
 
Насищането на кръвта с трансмазнини води до повишаван на лошия холестерол (LDL). В допълнение се намалява концетрацията на добрия холестерол (HDL). В комбинация с високото кръвно налягане, хроничните проблеми с липидния профил са основна причина за животозастрашаващи сърдечносъдови заболявания.
 
В състава на маргарина се отчита нездравословно отношение между омега-6 и омега-3 ненаситените мастните киселини като балансът е изнесен към преобладаване на омега-6 киселините. Макар и много полезни при правилен и дозиран прием, това съотношение между ненаситените мастни киселини може да отключи остри възпалителни процеси в организма или да влоши изявите на редица хронични заболявания.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маргарини на дърво ядат моето листо.
21
1
 
15
 
! Отговори
Маргаринче преди 6 години
Нали ни го продавате вместо масло на безумна цена,защо пишете ,че е вреден?
20
3
 
19
 
! Отговори
Robinzon преди 6 години
Откажете цигарите ,движете се всеки ден и си яжте всичко в нормални граници.И полезните храни са вредни при застоял живот комбиниран с цигари.За всеки пушач почти няма значение какво яде.Казвам го от опит.
19
1
 
37
 
! Отговори
ddd преди 6 години
95% от захарните изделия във България имат хидрогенирани мазнини, което е една от причините за болното общество.Спрете да ги купувате !!!Търсете, има и продукти без хидрогенирани мазнини, четете съдаржанието, видите ли палмово масло, бягайте далеч.В други държави са забранени.Ако неможете да намерите, правете си в къщи или въобще не яжте.А, най-лошото е че ги купувате на децата си, защо мислите имат целулит на по 10 годишна възраст.
18
1
 
15
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Масло и то истинско и то в разумни граници да се ползва и те така . А който има проблеми и с него може да си ползва някакви алтернативи я от коноп я от друго растение или семена .
17
1
 
1
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
до риторичноТи нали не си мислиш, че стоя без вода и ток :)
16
0
 
13
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До МислещаПонякога за закуска и козунак им дават, от оня с оцветители, набухватели, консерванти и всякакви отрови, наречени "подобрители", неясно какви яйца и бяла захар. Даже не питат, дали болния случайно не е диабетик.
15
2
 
4
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До ( '_' ):) Като отидеш в Енергото, ВиК, аптеката или при мобилния оператор с прасенце, винце, сланинка и домати ли плащаш?
14
1
 
18
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Когато майка ми лежа в кардиологията им даваха за закуска филия бял хляб с маргарин. Ужас!
13
3
 
16
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Един декар земя + мотика (по-добре мотофреза)+ малко труд +малко тор от магарето = чушки, домати, зеле и т.н. - от скъпите т.е. ЕКО. Два декара земя + мотика + царевица + труд = угоено прасенце + хвъркати гадинки(без антибиотици) = сланинка и месце от вкусното . Пием и винце домашно (от хубавото). Ама пък на вас щом ви се живее в града - няма лошо.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маргарина, фафлите, бисквитите, зрънчото, кренвиршите и меките колбаси са само за клошарите и тия дето немат грам акъл. Гледам и децата си масово хранят с тия шитни. Халал да ви е, толко повече от хубавото за останалите.
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия еФтини манипулации бе! Как маргаринът като е ТОЛКОВА ВРЕДЕН е получил разрешение за производство и продажба! Вие сте бетер веганите -- това не яж, яж само камъни и пясък! Аре....
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хапвам си маргаринец и ич не ми пука. Това нашето и без това не е живот. Пък 7-8 лв за 200 грама масло нямам.
9
0
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Казваш да ям маргарина заедно с кутията тъй или иначе е все пластмаса
8
0
 
16
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
.....е, само чушки и домати ли?=============не защото те пък са пълни с пестициди и нит,ати
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Е...и какво да ям???? Месо не може, пълно е с антибиотици, масло и маргарин също е вредно.....е, само чушки и домати ли? И докъде ще изкарам само с тях?
6
1
 
13
 
! Отговори
нассс преди 6 години
До риторичноПо-добре здрав и гладен да ходя отколкото, да се тъпча с тоя *** и да ме разболява.
5
15
 
4
 
! Отговори
до шматка преди 6 години
Папай, папай смело хидрогенирани растителни разнини, не се ограничавай, това са глупости, че са вредни.
4
3
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1Мисля че съм нормален.Кажи ми какво да ям.
3
2
 
35
 
! Отговори
риторично преди 6 години
А цената на кравето масло дали не затруднява работата на сърцето?!Побъркахте се с това увеличение на цените! Парите за нищо ги нямате!