Мляко, ядки... Храните, които ни носят алергия

Организмът ни често разпознава протеините като алергени
4 дек 2017 20:00, Eкип на Puls.bg
0
Мляко, ядки... Храните, които ни носят алергия
Reuters

Наред с много полезните си качества, богатите на белтъчини храни най-често отключват и алергия.

Причината е в това, че имунната система най-често е склонна да разпознава именно протеините като алергени и да реагира с отключване на алергична реакция. 

Ето някои от храните, чието богато на протеини съдържание им отрежда водещо място сред най-честите провокатори на хранителна алергия.
 
Краве мляко
 
Статистиката сочи, че кравето мляко е хранителният продукт, към който най-много хора по света са алергични. Причина за това е една много специфична негова особеност. Наред с много високо съдържание на белтъчини, то е богато на имуноглобулини и на млечна захар, или лактоза. Интересното е, че и трите типа съединения действат като алергени и да се определи към кое точно от тях е алергичен човек е трудно.
 
Важно е да се отбележи, че лактозата в прясното мляко се изчерпва по време на ферментацията, поради което съдържанието й в киселото мляко е минимална и то много по-рядко провокира хранителна алергия. Причината това все пак да се случва е свързана със запазването съдържанието на млечния протеин в киселото мляко.
 
Ядки
 
Най-често се случва алергията към ядки да се отключва след консумация на такива, растящи на дърво – кашу, бадеми, шам фъстък или кедрови ядки. И алергията към ядки има своите интересни особености. Характерното тук е, че човек, алергичен към един вид ядки, развива алергия и към някои от другите видове. Освен това, за разлика от алергията към краве мляко, която често се изживява и изчезва след пубертета, алергията към ядки често е доживотен проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари