По празниците с малко дете – бъдете готови за вируси!

Вижте какви мерки може да вземете, за да сте подготвени
28 дек 2017 08:50, Eкип на Puls.bg
0
По празниците с малко дете – бъдете готови за вируси!
Reuters

Празничните дни са дългоочакван момент в годината, когато се събира цялото семейство. Малките деца обикновено са в центъра на вниманието. Този близък контакт обаче би могъл да доведе до разпространение на нежелани инфекции и да помрачи празничното настроение. Най-застрашени са кърмачетата и малките деца, които поради все още неукрепналата имунна система са по-податливи към разболяване. 

Вирусните инфекции при възрастните, а и при по-големите деца, могат да протекат леко, само с хрема и леко неразположение например. Те обаче сравнително лесно, по въздушно-капков път, предават вирусните причинители на по-малките деца и кърмачета.
 
Как да сме подготвени?
 
През зимата най-често „върлуват” респираторните вирусни инфекции. Те протичат по различен начин в зависимост от вида на инфекциозния причинител, възрастта на детето и зрелостта на имунната система. Има обаче някои общи мерки, които могат да се вземат при първите прояви на заболяването, докато консултирате детето с педиатър.
 
Хрема. Повечето вирусни респираторни заболявания започват с обилна, водниста хрема и запушен нос. Препоръките за поведение в тези случаи включват промивки на носа с физиологичен или хипертоничен разтвор и аспирации с помощта на аспиратор за нос. Това важи с особена сила преди хранене на детето и преди заспиване, тъй като хремата би могла сериозно да наруши тези дейности.
 
Промивките могат да се правят или с физиологичен разтвор, изтеглен в спринцовка или директно от пластмасовата ампула, от която се накапва в носа. Съществува и голямо разнообразие от спрейове, които обикновено съдържат хипертоничен разтвор. Неговото действие се състои, освен в механичното отмиване на секретите, също и в намаляване отока на лигавицата.
 
Температура. Вирусните инфекции при децата обикновено протичат с повишена температура. В тези случаи „под ръка” трябва да имате температуропонижаващо средство – парацетамол или ибупрофен под формата на сироп или свещички. Препоръките са при деца без анамнеза за фебрилни гърчове, антипиретикът да се дава при температура над 38,5о С, като дозата зависи от възрастта и килограмите на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари