Какво ни застрашава при недостиг на витамин В12?

Причините за проблема са много
5 яну 2018 22:22,
4
Какво ни застрашава при недостиг на витамин В12?
Източник: Reuters

Ролята на витамин В12 в процесите на кръвотворене и правилното функциониране на нервната система отдавна е обект на проучване. Разбирането на механизмите, които стоят зад развитието на дефицит на витамин В12 могат до голяма степен да улеснят правилното диагностициране на състоянието, въпреки до голяма степен неспецифичните клинични, и в частност неврологични, прояви, с които се характеризира то. 

Какво представлява витамин В12, как се усвоява и какви са процесите, в които участва той?
 
Витамин В12, известен още като кобаламин, се усвоява в организма посредством приема на животински белтъчини. Киселото рН в стомаха го отделя от останалите протеини в храната, образува след това комплекс с определен гликопротеин, съдържащ се в слюнката и в този вид достига до дуоденума и йеюнума, където панкретичните пептидази го освобождават от комплекса. Свободният кобаламин образува след това комплекс с т.нар стомащен вътрешен фактор, който се образува от стомашните париетални клетки и се секретира едновременно със солната киселина. В състоянието на ахлорхидридрия, т.е липса на секреция на солна киселина, например при атрофичен гастрит, стомашният вътрешен фактор също е понижен, което води до дефицит и на кобаламин.
 
Образуваният комплекс със стомашния вътрешен фактор след това достига до дисталния отдел на илеума, където всъщност става неговата абсорбция, отделя се стомашния вътрешен фактор, а кобаламинът образува комплекс с други транспортни протеини – транскобаламин I, II, III. В комплекс с транскобаламин II той навлиза в порталното кръвообращение, усвоявайки се след това основно от черния дроб, костния мозък и останалите тъкани. Крайни метаболити на кобаламина са метилкобаламин и аденозилкобаламин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: витамин В12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа, тази схема е изтъркана и *** - да препращате читателите на друго място, където също нищо не може да се научи от вас.Лично аз смятам, че е опасно да се получават съвети от непрофесионалисти.Вероятно някой е чул за книгата за витамин В12, която имам и от тук оттам - ето ти статия!Ега ти статията!Статия се пише от свое име, когато ти си я измислил.Творческото безмозъчно преписване като че ли кълве кокошка, е едно голямо нищо.Само запълва място. И бройка.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ни "застрашава"? Препис на нещо, неосъзнато от автора и - хоп, безсмислена статия!
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко ми стана ясно.