Снимка издава кой е болен и кой – здрав!

Разпознаването става по лицеви характеристики
5 яну 2018 08:06,
4
Снимка издава кой е болен и кой – здрав!
Снимка: Pixabay

Според ново изследване на шведски учени, хората могат да разпознаят здравословното състояние на някого само по снимка, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тази способност заразата да се открива рано по лицеви характеристики досега не е демонстрирана.

Смята се обаче, че тя представлява важно умение за оцеляване, наречено "избягване на болести". Специалистите от Института за иследване на стреса в Стокхолм твърдят, че подобна практика може да помогне за избягване на близост с носители на зараза и съответно от потенциално заболяване.

В това проучване са били ангажирани 16 доброволци, както и група оценители. На единия етап от експеримента изследваните лица са били инжектирани с липополизахариди (LPS) - молекули, извлечени от бактерии. Въпросните молекули са стерилни, което означава, че в тях няма живи бактерии.

Те обаче предизвикват силна имунна реакция и грипоподобни симптоми, които се запазват в продължение на няколко часа. По този начин се постига имитация на остро заболяване, при което организмът се бори с инфекция. На втория етап доброволците са били инжектирани с плацебо. Около два часа след всяка инжекция изследваните лица са били снимани.

Фотографиите им като "болни" и здрави, след инжектирането съответно на LPS и плацебо, са били показвани на оценителите, които успели да разпознаят 13 от 16 "болни" - успеваемост, която е над 80 %.

Именно лицевите характеристики - като бледо лице и устни, подпухнало лице, отпуснати клепачи, зачервени очи, кожа без блясък, са белезите, които са издали кой е болен и кой - здрав.

Авторите на проучването смятат, че откритието им един ден може да се използва в системи с изкуствен интелект, които ще разпознават по лицето и ще предупреждават дали човек е на път да се разболее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oтново пълни глупости. В миналото имало един (до колкото помня английски) юрист, на високо ниво в държавната администрация, който се опитвал да пробута методи за разпознаване на престъпници, според физиономията им. Всички смугли, мyргави или пък хора с ниски чела и сляти вежди или хора с изразени скули и впити бузи, сплескани носове и обратни захапки, според него били престъпници със 75% вероятност. В един момент обаче, започнали наистина да арестуват такива и това се оказало пълна глупост!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се инжектира "плацебо" ?
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За който не вярва да гледа парламентарния контрол без звук и ще се убеди че ид.иотите се познават и без да ги чуваш що за бисери капят от устата им.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надежда, Надежда, няма надежда за теб....въпросните молекули са стерилни защото в тях няма живи бактерии. Ама нали точно тези молекули са извлечени от бактерии. Знеш ли изобщо какво е това молекула, бактерия...