Как диабетът уврежда денталното здраве?

Поразява венците и често провокира пародонтит
6 яну 2018 22:31, Eкип на Puls.bg
2
Как диабетът уврежда денталното здраве?
Източник: Reuters

Съвременни проучвания показват, че пародонталните заболявания не са само и единствено орална болест, но са свързани и със системни заболявания и състояния като:

  • Кардиоваскуларни заболявания;
  • Диабет;
  • Респираторни заболявания;
  • Остеопороза;
  • Бременност
В миналото пародонтитът е бил смятан за усложнение на диабета, тъй като са налице доказателства за връзката между двете заболявания. Изследвания от цял свят доказват, че диабетно болните пациенти имат повишен риск за развитие на пародонтални проблеми. Кръстосани изследвания показват, че diabetes mellitus е единственото системно заболяване, свързано със загуба на клинично прикрепване.
 
Diabetes mellitus е хронично системно заболяване, което се характеризира с нарушение в продукцията на инсулина, метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, структурата и функцията на кръвоносните съдове. Условно съществуват два типа диабет: тип 1-инсулин-зависим с начало в пубертета и тип 2-инсулин-независим с начало в късна възраст.
 
 Пародонтитът е мултифакторно заболяване, което се характеризира със загуба на аташман в резултат на деструкция на периодонталния лигамент и загуба на прилежаща алвеоларна кост. При това заболяване се установява нарушен баланс между микробната плака и отговорът на организма. Пародонтитът води до разклащане, а след време и до загуба на зъбите, ако не се вземат навременни мерки за лечението му.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: диабет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Дентист преди 6 години
Аз съм Дентист. Казвам се Денис. Много обичам да пия смути. Губя тегло. Ям селъри. От провинцията съм. Много ме е страх някой да не ме помисли за селянин или за беден.