Дерматит на клепачите: Как да се справим?

Прилича на екзема
26 фев 2018 18:55, Eкип на Puls.bg
1
Дерматит на клепачите: Как да се справим?
Reuters

Дерматитът на клепача е често срещано състояние, което засяга подвижния клепач и кожата около около очите. Обикновено тя е суха, сърбяща, зачервена и склонна на възпаление. Причините за него са чувствителност към дразнител или алергия. Причислява се към неинфекциозните дерматози на клепачите и може да се изпише като алергичен и контактен дерматит на кожата. Към тази група заболявания спадат екзематозният дерматит, дисковидния лупус еритематодес. Близък е до екземата на лицето, псориазиса и себорейния дерматит на клепачите.

При дерматит на клепача кожата протича възпалителен процес на тънката и по принцип чувствителна кожа около очите. Клепачите се подуват, кожата става суха и червена, сърбяща и чувствителна на дразнители, като сапун, козметика. Засяга и двете очи. При продължително протичане, кожата загрубява, наблюдава се т.нар. лихенификация.

Най-често се срещат 4 форми на този дерматит: алергичен и контактен, иритативен контактен, атопичен и себореен. 

При алергичния контактен дерматит се наблюдава раздразнение на кожата заради алергия към полените, например. Получава се заради козметика съдържаща метални съединения, никел. При иритативния има директен контакт с чуждото тяло – тоест развива се следствие на използвана козметика, грим, сапуни и др.

Още за дерматита на клепача може да прочетете в Puls.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Вдигаш телефона2. Записваш си час за добър дерматолог3. Изпълняваш каквото ти е предписал.4. Просто и ясно