6 храни, богати на пробиотици

Хапвайте кисели краставички
28 фев 2018 13:35, Михаела Лазарова
3
6 храни, богати на пробиотици
Снимка: pixabay

Пробиотиците са живи организми, които имат редица предимства за здравето. От тях зависят много процеси в тялото, свързани с храносмилането, имунната система, детоксикацията.

Полезните бактерии играят важна роля и за работата на сърцето и мозъка. Липсата на достатъчно пробиотици води не само до разстройства в стомашно-чревния тракт, но дори до депресия.

Пробиотиците могат да подобрят качествата и текстурата на кожата, да я направят по-здрава и сияйна.
Набавянето на пробиотици чрез хранителни добавки е много популярно, но по-добрият начин да снабдите организма си с полезните бактерии си остава натуралният – чрез храна.

Някои хранителни продукти са особено богати на пробиотици. Кои са те?

Кисело зеле

Ферментиралите храни са прекрасен източник на пълноценни полезни бактерии. За щастие, киселото зеле у нас е част от традиционната кухня и лесно се намира или приготвя вкъщи. Богато е на витамини С, В и К. Съдържа големи количества желязо, манган и натрий.

Някои видове сирена

В зависимост от обработката и ферментацията, чрез която се добиват, някои видове сирена притежават завидно количество естествени пробиотици. Сред тези сирена са гауда, моцарела, чедър, извара. Те са богати още на витамин В12, калций, селен, фосфор.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
anansar преди 6 години
А тъй, кисело зеленце! С пиперец, със зехтинец...
2
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
Само това върху киселото зеле е храна. Всичкото останало не е храна, а ***.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние предимно мисо и темпе ползваме в България.Национална храни са ни.Нали?