Лечение на захарен диабет: Какво трябва да знаем?

Пациентите трябва да следват няколко стъпки
5 мар 2018 16:58, Eкип на Puls.bg
3
Лечение на захарен диабет: Какво трябва да знаем?
Reuters

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишаване на нивата на кръвната захар в резултат на намалена инсулинова секреция, нарушено инсулиново действие или и двете заедно. 

Най-общо има два типа захарен диабет – тип 1, който е автоимунно обусловен – налице са  антитела към собствените, произвеждащи инсулин клетки на пакреаса и тип 2, при който се асоциира най-често със затлъстяване и инсулинова резистентност – невъзможност за осъществяване на инсулиновото действие на ниво клетка.
 
И макар двата типа захарен диабет да се различават много по причините си настъпване, възрастово преразпределение, вид на лечението и други, в основата и на двата подтипа е повишената кръвна захар. 
 
Хроничното излагане на тъканите и клетките на тялото ни на високи нива на глюкоза, крие негативни последици за малките и големите кръвоносни съдове. От тук произлизат т. нар. микросъдови усложнения (диабетна ретинопатия, нефропатия и полиневропатия) и макросъдови усложнения (типичен пример за атеросклероза на големите артерии – коронарна болест на сърцето, мозъчна-съдова болест, хронична артериална недостатъчност на крайниците). 
 
За добрия контрол на захарния диабет е много важно постигането на комплексен терапевтичен подход, който включва петте важни стълба в лечението на заболяването.
 
Контрол на кръвните захари
 
Днес се знае, че „свръхдобрия” контрол на кръвните захари с цената много епизоди на хипогликемия (ниска кръвна захар) не е най-доброто решение за един диабетик в напреднала възраст, с голяма давност на заболяване и редица придружаващи заболявания. И ако при един млад диабетик с току-що диагностициран захарен диабет и без придружаващи заболявания, целта на лечението ще е да се постигнат кръвни захари близко до нормалните, то при по-възрасттния пациент целите ще са по-високи. Днес на преден план се поставя т.нар. индивидуализиран подход.
 
Какво препоръчват експертите за нива на гликирания хемоглобин?
 
Препоръчва се при всички пациенти със захарен диабет понижаване на HbA1c < 7,0%. Тази стойност на гликирания хемоглобин е праг, над който започват микросъдовите усложнения. 
 
Прицелни стойности на HbA1c между 6,0-6,5% се препоръчва при лица с наскоро диагностициран захарен диабет, с очаквана голяма продължителност на живот, без сърдечно-съдови заболявания и усложения на диабета, и липса в анамнезата на чести хипогликемии. 
 
По-високите прицелни стойности на HbA1c между 7,5-8,0% се препоръчват при лица с дългогодишен захарен диабет, наличие на едно или повече усложнения на заболяването, очаквана по-кратка продължителност на живот и данни за множество хипогликемии. 
 
Още за лечението на захарен диабет, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 6 години
имаме нужда от здраве опазване не от мед мафия ограбваща милиони с опасни продукти маскирани като лекарства..ето лични наблюдения..правим тестове на продукти от магазина.засичаме апетини сладка от ягоди,малини истински с опасни подсладители.правят остър стрес на главата на панкреаса..отиваме веднага в топли минерални лечебни тогава басейни без химия за десет дни излекувани.Други консуматори вкл на боза с подобни подсладители отидоха на лекар сега са диабетици.пият хапове яко..отравят ги
1
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Статията не е лоша, но има смешни твърдения в нея. Никой от нас не знае още колко дълго ще живее. Познавам една баба, която умря на 95 години, имаща 35 години диабет Тип 2. Колкото по-късно пипне човек диабет, толкова по-малко поражения ще има от него. Така е и с повечето ракови заболявания. Приятна вечер на всички.