Какво се случва с мъжа през андропаузата?

Едно интервю на Puls.bg с д-р Георги Лазаров
16 мар 2018 22:10,
11
Какво се случва с мъжа през андропаузата?
Източник: Личен архив
Д-р Георги Лазаров е специалист по урология и андрология в Първа САГБАЛ "Света София". Занимава се с диагностика, лечение и профилактика на заболявания на мъжката полова система и стерилитета при мъжа.
 
Д-р Лазаров, какво представлява андропаузата?
 
Жените над 40-годишна възраст, по различно време, влизат в така наречената менопауза, която е хормонално обоснована и при нея яйчниковият резерв се изчерпва. По същия начин и мъжете след 40 години започват постепенно да навлизат в една втора възраст, която се нарича андропауза. При някои от мъжете тя започва дори още на 38 години, но не бих казал, че има тенденция към "подмладяване". Това е едно състояние, а не болест, свързано с нивото на мъжкия полов хормон. Тестостеронът при мъжете след 35-годишна възраст постепенно започва да спада с по 10% на 5 години, което е нещо нормално и няма нищо страшно и фатално. 
 
За разлика от менопаузата при жените, която е някъде от 5-6 месеца до 1 година, при мъжете андропаузата е 15-20 и повече години, което е доста широк диапазон. 
 
Каква е симптоматиката на това състояние?
 
Както при жените, така и при мъжете започват едни и същи симптоми от типа на лесна раздразнителност, по-къс сън, по-раннно ставане, което е свързано и с натрупания стрес. За това основно отношение има тестостеронът. Мускулната маса и лесната умора са част от общата симптоматика. Също така и депресията, която еднакво идва и при жените и при мъжете, които мислят че едва ли не настъпва края на живота, но не е съвсем така. Но доста пациенти отиват и се лекуват при психиатри от няма и какво. Това са общите симптоми, но има и други.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отпред оплешивява а си пуска опашка :D
4
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименНа едни окапват, на други им растат с повече разклонения, но такъв е живота!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окапват рогата.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генади ги разбира... От опит, предполагам ;)
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не разбрахПовишава се техният яйчников резерв, но, кой знае защо, нямат цикъл! А бе, джендърска им работа, можеш ли да ги разбереш?