Богати на калций храни, които топят тлъстини

Магията на природата в действие срещу теглото
22 мар 2018 15:23, Илияна Николова
2
Богати на калций храни, които топят тлъстини
Снимка: maxpixel

Калцият е минерал, който сме свикнали да свързваме предимно с важността му за изграждането на костното вещество. Той обаче има и друго много полезно свойство – да топи мазнините. 

Изследователи са открили, че храните, богати на калций, помагат в разграждането на мастната тъкан. Диетата, включваща предимно продукти, съдържащи големи количества калций, не само допринася за топенето на мазнините, но и за нормализирането на холестерола, кръвното налягане, нивата на кръвната захар, както и потискането на апетита.
 
Кои са богатите на калций храни, които експертите препоръчват в борбата с килограмите?

Пармезан, сирене Пекорино
 
Твърдите сирена като пармезана и пекориното са изключително наситени с калций. В само 30 грама пармезан се съдържат невероятните 30% от дневната нужда на организма от калций.
 
Сусам
 
Сусамовото семе се нарежда на второ място по богатство на калций след твърдите сирена. В 30 грама сусам се съдържат 160 калории и 28% от необходимото за деня количество калций.

Бок чой
 
Бок чой е зеленчук от семейството на зелето. Родината му е Китай. Наподобява много китайското зеле, но има своите специфични особености. В една чаша бок чой се съдържат 16% от необходимите количества калций за денонощие. Освен това е много беден на калории – само 20 за една чаша.
 
Тахан
 
Сусамовият тахан е богат на калций. Само 2 супени лъжици носят около 12% от нужното за деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви дневни дози само. 100 грама сусам сигурно смлян на прах че иначе излиза както е влязъл. И 20 чаши броколи. Не си го представям дори.
1
5
 
7
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Яжте ГМО, само в 20 грама ГМО се съдържа 40 грама калций и после не се чудете що сте 200 кила прасета. Също яжте гранясало френско сирене със 30 сантиметра мухъл отгоре ,защото е деликатес. Бъдете европейци ''да'' на френското сирене, ''не'' на шопската баница