Колко дължим при домашна визитация на лекар?

Нов материал от поредицата на Puls.bg: "Здравни права"
22 мар 2018 18:54,
10
Колко дължим при домашна визитация на лекар?
Източник: Reuters

Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко време на годината да сменим личния си лекар? Какво трябва да платим, ако сме приети за лечение в болница? Колко процедури при зъболекар се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Въпросите са зададени - време е за отговорите. 

Много наши читатели споделят различни свои неволи, свързани с правото им на достъпна и качествена медицинска помощ като здравноосигурени. Едно от най-честите им оплаквания е, че личните лекари отказват домашно посещение на техен близък, искат то да бъде заплатено или не пристигат веднага, ако се налага. Ето защо днес ще дадем яснота по този въпрос. 
 
Ако пациентът няма възможност да посети кабинета на своето джипи, може да поиска домашно посещение. Лекарят е дължен да му съдейства и го прегледа. За тази цел има определени дни и часове от седмичния му график, в които той извършва такива прегледи. Има и изключения от правилото – когато лекарят откликва веднага на молбата, независимо от останалите му ангажименти, но те са все по-малко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два шамара му стигат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко се плаща, все пак????Безсмислена статия!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Всичко ще си дойде на мястото, само ако парите за здравни осигуровки са на лична банкова сметка. Тогава всеки ще се лекува без да плаща до момента, в който свършат парите на сметката му. Но това няма да стане по обясними причини /нали се сещате за електората/. А това, което е вече от 19 г. си е чист социализъм. Едни внасят много, други малко, а някои хич, а после хоп... парите се разпределят на калпак. То е все едно, като ми трябват пари а нямам, да си тегля от чужда банкова сметка.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Азбуката 5Този минимум от 450 евро на колко бруто заплата се плаща?? Като казваш Б-то кажи и Ц-то без да смучеш от палците! Можем само да си мечтаем да имаме подобно здравеопазване като това в Германия, Англия, Швеция, Норвегия, Франция и тн! Но повечето от нас са от 80-те % и родолюбието им се изразява чрез кражба и измами на сънародниците им! Ето за това сме у дупката и ръмжим та някой да ни спусне въжето!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Пишеш типично-български изсмукани от еди къде си глупости! Данъците в Швеция са високи но не и 60%. Зависи от това колко взимаш! Ако си безработен/социално слаб не плащаш нишо! А в скапаната ни България плащаш макър и да изнемогваш! Това е голата истина!
5
3
 
3
 
! Отговори
Азбуката преди 6 години
До ////450 евро МЕСЕЧНА здравна вноска (МИНИМУМ!)Като казваш А, кажи и Б
4
6
 
3
 
! Отговори
//// преди 6 години
vav GERMANIA nisto ne plastas zdr.osiguravka pokriva , bolnicni polucavas 80% ot zaplata, OT 14 godini sam v germania , i niamam namerenie da stapia v BG, 2004 napusnah bg ,
3
5
 
15
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Какво ще дължа бе изр-Уди долни! Всеки месец ми удържате от заплатата здравни вноски. Веднъж само съм влизал в болница, и си платих 700лв. Толкова ли не съм събрал 700 лв за толкоз години работа, а бе Мър-ши?? Къде да парите от здравните осигуровки на хората? Никой нищо не дължи, ВИЕ СТЕ ТЕЗИ, КОИТО НИ ДЪЛЖИТЕ! И ЩЕ СЕ ИЗДЪЛЖИТЕ, ТАКА ДА ЗНАЕТЕ, С ЛИХВИ И ТО!! НИЩО НЕ ОСТАВА НЕЗАПЛАТЕНО, ПОМНЕТЕ!!!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да може и безплатно, но когато данъците са 60%, както е във Швеция. Иначе ще плащаш като поп, какъвто е редът в цял свят.
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо!Трябва да е безплатно, другари "патриоти"!Както беше безплатно едно време при др Тодур Живков.