Има ли място за лидер в едно семейство?

Интервю на Puls.bg с психолога Деница Банчевска
26 мар 2018 15:30, Антон Асенов
5
Има ли място за лидер в едно семейство?
Източник: Личен архив

Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор. Член е на Българския институт по фамилна терапия, Дружеството на психолозите в България и Българска асоциация по хипноза.

Деница Банчевска ще е лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април.
 
Kой води в семейството?
 
Водачеството поема, който е компетентен в конкретната ситуация и може да взима добри решения и да поема отговорност. Обикновено това са родителите, но могат да настъпят трудности в баланса между поколенията или между партньорите.
 
В съвременното семейство, младото поколение се отделя от родителите, за да поведе – да обособи свое семейство (с или без деца), където в условия на независимост да реализира собствения си живот. Този нов модел се налага от развитието на обществото и съпътстващото ускорено узряване на младите хора. Ако порасналите деца не се отделят от родителите, често срещат затруднения да съвместят собствените си желания и разбирания за живота с тези на предишното поколение. Най-важно е емоционалното отделяне, но физическото отделяне се явява необходима предпоставка за този процес.
 
Дори когато има отделяне на поколенията, може да се наблюдават някои обърквания. Например, понякога повежда само един от двамата партньори. Това е проблематично, защото рано или късно се отразява на взаимоотношенията и води до семейни проблеми. Разбира се, това не означава, че се очаква всеки от двамата да е компетентен във всичко; важно е ролите на партньорите да са взаимно допълващи се и „воденето“ да се осъществява в контекста на взаимно уважение и подпомагане.
 

5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
А преди 1 година
До номер 2 - това е много хубав модел, само ако мъжът взима 5 цифрена заплата и жена му изглежда като кралица. И с уговорката без свекърви и тъщи. Щом ще седи в кухнята, там трябва да е космос. И всичко е точно, щом мъжът ще води парада, трябва да знае какво харесва жена му и да й угажда.
4
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
Споделям на "Супер Аз% становището.100% правилно.Ще добавя,че когато е била в подчинено положение е имало свръхраждаемост и сме се увеличило чувствително.Сега само к-рвентии.
3
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Прави ми впечатление колко много институции се опитват да се напъхат в семейството и да казват как ще бъде създадено, кой ще го води и т.н.

Прави ми впечатление, че колкото повече се месят, толкова повече семейството в България загива.
2
13
 
4
 
! Отговори
Супер АЗ преди 1 година
Водач в семейството е мъжът.
Няма значение колко е учила жената, нито каква зестра и заплата има. Тя трябва да уважава мъжа и да му се подчинява. Нейна грижа са домакинската работа и децата. Да е омъжана най-късно на 21 г., да е девствена и после да не изневерява на мъжа си. Мъжът е друго, колкото повече любовници е имал преди и след сватбата, толкова по-голяма слава има той. Жена с право на глас в семейството е само свекървата.
Които не са съгласни с всичко това, са феминистки стари моми
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидера винаги си е лидер,дори и в кенефа той командва!

Полезни храни за здравето на всеки орган
Полезни храни за здравето на всеки орган

Полезни храни за здравето на всеки орган

Красива и спокойна бременност без стрии
Красива и спокойна бременност без стрии

Красива и спокойна бременност без стрии