Възрастен човек на зъболекар? Рядкост у нас!

Какво спира възрастните да посетят стоматолог?
30 мар 2018 14:00,
14
Възрастен човек на зъболекар? Рядкост у нас!
Източник: Reuters

На фокус попадат пациентите над 65 години, като редовни изследвания разкриват причините, възрастното поколение да не полага необходимите грижи за зъбите си. Най-честите причини-бариери се оказват: страх, лошо здравословно състояние, финансови и физически затруднения.

Част от хората попаднали в проучването съобщават, че с годините намират затруднение в четкането на своите зъби поради проблеми с паметта, поради артритни заболявания, поради настъпилите естетични промени у по-възрастните  и нежеланието им, и непукизма за орална грижа. 

Едни от тях намират трудност в транспортирането до денталния кабинет, други в скъпоструващите процедури, трети са се страхували през целия си живот от посещението в денталния кабинет. Но това не бива да бъде пречка пред пациентите да се грижат за здравето на зъбите и венците си.
 
Лошото орално здраве е в пряка връзка със заболяванията на целия организъм. Честите посещения при денталния лекар могат да подпомогнат за по-доброто здраве на целия ви организъм.
 
Заболяванията, които имат по-възрастните хора и медикаментите, които приемат за регулиране на здравето си, често предизвикват сухота в устата. Слюнката подпомага протекцията на зъбите срещу зъбния кариес, така че ако се намали нейното количество, зъбите са предразположени към дентални проблеми. Съобщете на вашият стоматолог за сухотата в устата, за да ви даде съвет как да се справите с нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Бях в САЩ. Преди 3 дни в България, гр.Пловдив платих 15 лв за бяла пломба +преглед на всичките зъбои при зъболекар, тъй че не е много одавна.До 11Ако ходиш редовно няма да ти "слагат"зъби, а ще ти правят пломби,който са доста евтини. За талончета може, за зъболекар не.Култура е не липса на пари.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"У лево ще ми говориш като ми стигнеш образователния ценз"Няма как, като си опериран от чувство за хумор.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У лево ще ми говориш като ми стигнеш образователния ценз ,а който както иска да се титулува
10
1
 
4
 
! Отговори
до американеца преди 6 години
По здравна каса ти вземат 40 лв и е само за 3 процедури.От там нататък по 80 за пломба и т.н.Да ти сложат 3 зъба 500 стотака.На пенсионерите масовата пенсия е 250 лв средно.За лекарства едната стотачка заминава.А ток,вода,телефон,телевизия и храна да ти ги смятам ли грубо?Хайде моля ви задокеанските си сметки ги задръжте за вас.8лв пломба,ти добре ли си?Ми то с цимент пак по скъпо ще излезе
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой приятел от детинство, зъболекар, с гордост се титулова "Зъбар". Така че айде у лево сс тия денти-менти шментикапели.
8
1
 
7
 
! Отговори
Дентален лекар преди 6 години
Не е дентист, а лекар по дентална медицина ,ние сме лекари и също учим обща медицина освен дентална , а относно цените изобщо не са високи на фона на скъпите наеми ,консумативи и 6те години следване и т.н .А касата тя не върши никаква работа ,но това е друга тема
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслужили са поне по една протеза, милите!И не, не е въпрос на желание, а в масовия случай на липсата на финансови възможности! С една пенсия не могат и нормално лечение на кариес да си позволят, тези коитодесетилетия са градили, това нещо наречено "държава"!!!
6
12
 
1
 
! Отговори
Дентист преди 6 години
В България е крайно време да се спре от употреба селската, проста и неправилна дума зъболекар, като се замени с модерната, евроатлантическа дума дентист! Зъболекар звучи селташко!
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига глупости. Ако искаш да се грижиш за зъбите си ще го правиш. По здравната каса една обикновена бяла пломба на кариес е 10-15 лв. не е милиони. Ако си ходиш на прегледи редовно (струват 6-8 лв. по здравна каса).Българина може да изяжда, изпива и изпушва по толкова на ден, че и повече, но за зъболекар няма пари. Преди година в САЩ ми взеха 380 долара за такава малка пломба на кариес,е те това е скъпо и различно от нашите 15-20 лв.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи "артист" който в момента е евродепутат обеща да "озъби всички пенсионери" помните ли го? В Брюксел е.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А здравната каса поема колкото билетчето до зъболекарския кабинет. От две години поне говорят за безплатно протезиране на най-възрастните и след ден-два забравят.
2
4
 
28
 
! Отговори
от 1 преди 6 години
малка грешка : ЕДНА КОРОНКА = ЕДНА ПЕНСИЯ.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДНА ПЛОМБА = ЕДНА ПЕНСИЯ !