Между 2 и 8% от бременните у нас развиват прееклампсия

Интервю на Puls.bg с д-р Сергей Славов
31 мар 2018 11:26,
0
Между 2 и 8% от бременните у нас развиват прееклампсия
Източник: Личен архив
Д-р Сергей Славов завършва висшето си медицинско образование в Медицински университет – София през 2003 г. Взима специалност по акушерство и гинекология през 2009 г. Към момента е лекар АГ асистент към Родилна зала „Майчин дом“. Ежегодно участва в конгресите на европейската асоциация по стерилитет и човешка репродуктивна ембриология (ESHRE).
Д-р Сергей Славов говори за един от зачестяващите проблеми през бременността през последните години – прееклампсията. Той е един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве, който се провежда днес и утре в София ивент център.

Д-р Славов, какво представляват прееклампсията и еклампсията и с какво те са опасни през бременността?

Прееклампсията представлява сериозно усложнение на бременността, което обикновено се наблюдава във втората и половина (след 20 гестационна седмица). Проявява се с повишени стойности на артериалното налягане  хипертония) и поява на белтък в урината  протеинурия). Точната причина за прееклампсията все още не е известна, но по-често засяга бременните за първи път жени. Жени, които са развили прееклампсия, са с по-висок риск да развият отново заболяването през следващите си бременности. Заболяването не е рядко и засяга между 2 и 8 на 100 бременни.

Около 0,5% от бременните развиват т.нар. тежка прееклампсия, която е животозастрашаващо заболяване - както за майката, така и за плода. Симптомите може да се развият и след раждането. При тежката прееклампсия стойностите на артерианото налягане обикновено са много високи (над 160/100 мм живачен стълб) както и загубата на белтък в урината е сериозна (над 4 г/24 часа).

Заболяването засяга всички органи и системи – бъбреците, черния дроб, белите дробове и мозъка. Могат да се появят и проблеми с кръвосъсирването. Когато прееклампсията засегне мозъка се появяват гърчове. Заболяването се нарича еклампсия. Тя се проявява преди или веднага след раждането. Среща се при около 1 на 4000 бременни.

Освен майката, прееклампсията засяга сериозно и плода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари