Между 2 и 8% от бременните у нас развиват прееклампсия

Интервю на Puls.bg с д-р Сергей Славов
31 мар 2018 11:26, Антон Асенов
0
Между 2 и 8% от бременните у нас развиват прееклампсия
Източник: Личен архив
Д-р Сергей Славов завършва висшето си медицинско образование в Медицински университет – София през 2003 г. Взима специалност по акушерство и гинекология през 2009 г. Към момента е лекар АГ асистент към Родилна зала „Майчин дом“. Ежегодно участва в конгресите на европейската асоциация по стерилитет и човешка репродуктивна ембриология (ESHRE).
Д-р Сергей Славов говори за един от зачестяващите проблеми през бременността през последните години – прееклампсията. Той е един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве, който се провежда днес и утре в София ивент център.

Д-р Славов, какво представляват прееклампсията и еклампсията и с какво те са опасни през бременността?

Прееклампсията представлява сериозно усложнение на бременността, което обикновено се наблюдава във втората и половина (след 20 гестационна седмица). Проявява се с повишени стойности на артериалното налягане  хипертония) и поява на белтък в урината  протеинурия). Точната причина за прееклампсията все още не е известна, но по-често засяга бременните за първи път жени. Жени, които са развили прееклампсия, са с по-висок риск да развият отново заболяването през следващите си бременности. Заболяването не е рядко и засяга между 2 и 8 на 100 бременни.

Около 0,5% от бременните развиват т.нар. тежка прееклампсия, която е животозастрашаващо заболяване - както за майката, така и за плода. Симптомите може да се развият и след раждането. При тежката прееклампсия стойностите на артерианото налягане обикновено са много високи (над 160/100 мм живачен стълб) както и загубата на белтък в урината е сериозна (над 4 г/24 часа).

Заболяването засяга всички органи и системи – бъбреците, черния дроб, белите дробове и мозъка. Могат да се появят и проблеми с кръвосъсирването. Когато прееклампсията засегне мозъка се появяват гърчове. Заболяването се нарича еклампсия. Тя се проявява преди или веднага след раждането. Среща се при около 1 на 4000 бременни.

Освен майката, прееклампсията засяга сериозно и плода.

0
Напиши коментар Коментари

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?
Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата
Грешки при бръсненето, които вредят на кожата

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата