Неволите на кърмачките, които трябва да пият лекарства

1-ва част - лекарства с нисък риск
3 апр 2018 21:30,
0
Неволите на кърмачките, които трябва да пият лекарства
Източник: Reuters

Всеизвестен факт е, че всичко, което кърмещата майка яде и пие преминава в кърмата. Това се отнася в пълна сила и за лекарствата. Всяка кърмачка се притеснява, когато се налага да приема дадено лекарство. Възникват много въпроси. Безопасно ли е да започна лечение с това лекарство? Трябва ли да спра да кърмя?

В зависимост от безопасността на лекарството са обособени 4 групи: лекарства с много нисък риск, с нисък риск, висок риск, много висок риск.
 
Едни от най – често изписваните лекарства са болкоуспокояващи и температуропонижаващи от групата на нестероидните противовъзпалителни.
 
Златен стандарт като болкоуспокояващо и температуропонижаващо лекарство при бременни и кърмачки е Paracetamol. Той се екскретира в много малки количества в кърмата. Количествата, които кърмачето може да приеме чрез кърмата са много по – ниски от максималната педиатрична доза. Лабораторни тестове показват незначителни количества парацетамол в урината на кърмачето. Приемайте лекарството веднага след кърмене, максимална концентрация на веществото се достига 2ч. след прием. 30 мин след този пик е желателно да не се кърми.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари