Каква е ролята на акушерката при раждането?

Интервю на здравния сайт Puls.bg с Емилия Казълова
12 апр 2018 14:07,
3
Каква е ролята на акушерката при раждането?
Източник: Личен архив
Емилия Казълова е сертифициран консултант по кърмене и акушерка с дългогодишен опит. Завършила е висшето си образование по специалността през 1978 г.  През 2000 г. основава Училище за бъдещи родители "АЗ ТИ ТО" в София. 
 
През годините Казълова се бори за отстояване правото на акушерките за самостоятелна практика, за повишаване на авторитета на професията в обществото, както и за разпространението на добрите практики на акушерките в страната. Много жени са родили децата си по естествен път благодарение на нейната помощ. 
 
Г-жо Казълова, има ли липса на акушерки в страната?
 
Наистина, липсата на акушерки е осезаема. В момента просто се вижда само върхът на цялата тази ситуация. Много от колежките ми работят на две места и по този начин голяма част от болниците успяват да „вържат“ графика си с присъствие. Също така една част от колежките ми, които са в пенсионна възраст или вече са пенсионерки, продължават да работят и това дава някакво спокойствие, но ситуацията е много сериозна. 
 
А достатъчно ли са младите хора, които проявяват интерес към вашата професия?
 
Има, за съжаление много голяма част от тях предпочитат да не работят в болниците. Това е един тръмплин, който им дава възможност да излязат и навън, защото младите вече знаят достатъчно много езици, а нашето образование е приравнено и имаме възможността, като членове на Европейския съюз, да работим и в Европа. Заплащането е значително по-голямо и именно поради тази причина младите хора се насочват натам. Това е и тръмплин за повишаване на образованието и в някаква друга сфера. За съжаление, някои млади хора напускат професията и отиват в чужбина, за да работят нещо друго, което е по-платено. 
 
От Алианса на българските акушерки на няколко пъти алармирате, че заплащането на труда на акушерките у нас не е достатъчно. Смятате ли да протестирате за по-високи заплати, както бе обявено по-рано?
 
Казано честно, повишаването на заплатите не зависи изцяло само от едно министерство, а и от брутния вътрешен продукт на страната. Даже и да протестираме, не знам какво може да се промени. В интерес на истината някъде вдигнаха заплатите. Но те са различни в отделните болници и аз не мога да коментирам с подробности. Да, в частните болници е малко по-висока заплатата, но работата не е никак малко. В някои държавни болници горе долу повишиха заплатите, но това е на местна почва, в дадени моменти и не мога да кажа кой колко взима. Колегите в провинцията получават някъде между 500 и 700 лв. Дай боже някъде да са стигнали и до 800 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света цивилизация, акушерка идва вкъщи от бременността, преглежда, съветва. В България раждането отдавна е един мъчителен процес, в който водещият е докторът. Върви се срещу природата, срещу това жената да даде живот с любов и спокойствие. Гледайте по ТЛС родило отделение в Англия. Няма лекар, само при нужда. Няма да висят 20 човека в стаята. Жената е сама с някой който я подкрепя от семейството, акушерката идва и накрая води и раждането. А при нас. Дивотоя, крясъци....
1
5
 
12
 
! Отговори
Първескиня преди 6 години
Да ти бие шамари и да ти вика "Напъвай а не се *** ***!"