За хемофилията и официални данни за заболяемостта у нас

Интервю на Puls.bg с д-р Грудева-Попова
20 апр 2018 22:28, Антон Асенов
3
За хемофилията и официални данни за заболяемостта у нас
Източник: Личен архив

Близо 700 българи страдат от хемофилия, като 100 от тях са деца. Благодарение на съвременните терапевтични възможности, качеството на живот на пациентите с това заболяване се подобрява. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от Българската асоциация по хемофилия. Как протича болестта и кои са най-честите й ортопедични увреждания, коментира пред Puls.bg проф. Жанет Грудева-Попова, дм, която бе лектор на кръгла маса, посветена на темата. 

 
Проф. д-р Жанет Грудева-Попова е специалист по вътрешни болести, клинична хематология и медицинска онкология. Тя е национален консултант по клинична хематология. 
 
- Проф. Грудева, има ли точна статистика за броя на хората с хемофилия у нас?
 
Липсва точна статистика, макар да се смята, че в страната има около 700 души, които са диагностицирани с хемофилия, от които около 100 са деца. Официално към момента има два създадени експертни центъра съгласно нормативните изисквания на Министерство на здравеопазването – във Варна и София, Специализирана болница по хематология. Съгласно действащото законодателство и ниво на достъпност само те могат да подават данни в регистъра за хемофилии. 
 
Голям интердисциплинарен екип има в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД, който лекува пациентите на почти цяла Южна България. Екипът се грижи за деца и възрастни с хемофилия. Подобни структури има в УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. За съжаление, ако звеното няма статут на експертен център, не може да внася данните в регистъра. 
 
- Какво представлява хемофилията? 
 
Касае се за вродено заболяване, като начинът на унаследяване е характерен – предава се с X-хромозомата. Майката е носител на паталогичния ген, но боледуват само момчетата. Има и придобити форми на хемофилия, характерни за двата пола, но те не са обект на днешната дискусия. 
 
Заболяването се проявява в много ранна детска възраст. Обикновено лекарите са насочени, особено ако се знае, че във фамилията има деца с подобни заболявания. Те съзнателно търсят и изследват след раждането за такава патология.  
 
- А ако родителите не знаят, че в рода има човек с хемофилия, кои са първите симптоми, които да ги насочат за консултация със специалист? 
 
Обикновено те се появяват в ранна детска възраст, при започване на по-активни двигателни действия. Тогава майката забелязва, че се появяват лесно синини. Ако предишното дете е момиченце, което при аналогично падане не е имало никакви проблеми, момченцето вече има такива. Нормално е майката веднага да потърси лекар, който при поява на синини в ранна детска възраст и нормална кръвна картина може да се усъмни за коагулопатия. Налагат се допълнителни изследвания и тестове като децата се насочват към детските хематолози.
 
 

3
Още по темата: хемофилия
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хей тук, бай български не разбира и не дава "компетентно" мнение....

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци
Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)