Раждане – кои са най-честите усложнения?

Съветите на доц. д-р Иван Костов от "Майчин дом"
Обновена: 23 апр 2018 22:00 | 23 апр 2018 21:52, Eкип на Puls.bg
4
Раждане – кои са най-честите усложнения?
Reuters

Раждането през естествените родилни пътища на жената е нормален физиологичен процес, давал живот на човечеството хилядолетия. Природата е осигурила прецизен механизъм за експулсия на бебето от маточната кухина към околната среда.

Процесът на нормално раждане зависи от много фактори и понякога може да бъде усложнен от тях.

Съвременното акушерство разполага с възможността за оперативно родоразрешение (Цезарово сечение), което обаче не бива да бъде метод на избор без съществена медицинска обосновка, защото може да води след себе си до сериозни ранни или късни усложнения главно за родилката. 

Основна роля при нормалното раждане имат: родилния обект – бебето и неговите пъпна връв и плацента; родилните сили - маточните контракции и волевите напъни на майката; както и пътищата, през които преминава новороденото - костния таз и меките родилни пътища на жената.

Адикватното взаимодействие между всички участници в процеса осигурява оптимално по продължителност и с минимални травми за новороденото и бременната раждане. Отклоненията от нормата за всеки компонентите на родилния процес обикновено води до усложнения на раждането. Една част от усложненията на раждането могат да бъдат диагностицирани и предвидени преди неговото начало.

Такива примери са: плацента, лежаща между бебето и канала на маточната шийка; патологична ориентация на бебето в матката (напречно и др); прекомерно едри бебета (най-често при диабет на майката); първично недоразвити кости на малкия таз или предходни счупвания; някои тежки заболявания на бременната (като тежка прееклампсия, диабет и др).

Други усложнения на раждането се появяват в неговия хода и изискват активна медицинска намеса и преоценка. Спешни състояния, които налагат бързо оперативно родоразрешение, са например изпадане на пъпна връв пред тялото на бебето (пролапс на пъпната връв); отделяне на плацентата преди раждане на бебето (абрупцио на плацентата); силно и трайно забавяне на детските сърдечни тонове и невъзможност за бързо нормално раждане; остро влошаване на придружаващи заболявания на майката, което застрашава живота й.

Повечето усложнения на раждането имат подостър или забавен ход на развитие и дават възможност за подпомагане на раждането и завършването му по нормален влагалищен механизъм. Съществено значение за успеха на предприетите мерки е мотивацията и предварителната подготовка на родилката за нормално раждане! Настъпването на усложнения в голям процент са фамилно обусловени, като наследствеността се предава от майка на дъщеря, т.е. още преди раждането те могат да се предвидят и профилактират.

Още за най-честите усложнения по време на раждане, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото съм чувал, най - честите усложнения при раждане са некадърен или корумпиран екип.
2
2
 
3
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 6 години
Хвала на такива самоотвержени опълченци като доц.Костов , които с исполински усилия са успели да издирят информация , каквато няма никъде , ама никъде по света !Хвала и на такива медии , които с риск за живота си правят епохални открития , като горепосоченато , все едно откриват Америка !Хвала 1 Специализирани издания ?! Това пък какво е ?! Яде ли се , пие ли се ?!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-честото усложнение в София е разждане без екип.