Тетанус – какъв е инкубационният период?

1 млн. души по света се разболяват от него всяка година
30 апр 2018 11:23, Eкип на Puls.bg
6
Тетанус – какъв е инкубационният период?
Reuters

Пролетта и последващите летни месеци са предпоставка за по-чести разходки навън, игри в парковете и градинките. Неизменна част, особено при децата са паданията и ожулените колене. В случаите когато раните са по-дълбоки и има данни за убождане или порязване на метални повърхности или замърсяване с почва, освен стриктната промивка на раната, често се налага и поставянето на ваксина срещу тетанус или известна още като ТАП. 

Тетанусът е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от Clostridium tetani. По-конкретно от токсина, който се образува от този микроорганизъм. Клинично заболяването се проявява с многократни и мощни спазми на различни мускулни групи. Всяка година от тетанус се разболяват около 1 милион души, което статистически представлява 18 на 100 000 души от населението.
 
Тетаничният токсин е един от най-силните токсини, редом с ботулиновия токсин. Спорите, които образува са твърде устойчиви при попадане във външна среда и в почвата. Те могат да останат жизнеспособни в продължение на 10 и повече години.
 
Основен източник на инфекцията са тревопасни животни, които с изпражненита си заразяват почвата и впоследствие чрез различни наранявания тези спори навлизат в организма на човек. Ходенето с боси крака също е предпоставка за образуване на микротравми по кожата и съответно образуването на входни врати за навлизане на спорите. Инфекцията не се предава от болен на здрав човек.
 
Инкубационният период е в рамките на 3 до 21 дни, най-често около 10 дни. Неговата продължителност се определя от инфекциозната доза, която е проникнала в организма, мястото на травмата, както и имунологичното състояние на пациента и взети мерки за промивка на раната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
тнт преди 5 години
На всеки 10 години /за който не знае/ по график/ примерно тази година са родените 1954,1964,1974 и т.н./ се извършва реваксинация при вашето джи-пи. Безплатно. Мога да ви уверя ,че съм изпитал ваксината като ефикасна. Три пъти при производствени рани получени в опасна среда са ме шили,отделно порязвания,котки са ме драли и пр. Все пак,ако не се доверявате на това при съмнения за опасност се ваксинирайте допълнително.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога ваксините бяха много по-качествени,защото имаше строг контрол,сега не се знае какво има в тези ваксини,това е проблема!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че трябва да се ваксинират, с качествени ваксини на поносима цена :)
3
2
 
1
 
! Отговори
От 1 преди 5 години
Което разбира се не значава,че хората не бива да се ваксинират,вероятно хубавата имунизация е причината за ниската (никаквата) заболяваемост от тетанус.
2
0
 
4
 
! Отговори
Maria Georgieva преди 5 години
Преди няколко години едва не умрях от поставяне на ***. Не знам, какво имаше във ваксината и дали не е била с изтекъл срок...Иначе струва 40 лв., да ти поставят ваксина при ухапване от кърлеж, например.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко заболели има в България за последните 5 години - 0