Е952 - за кои храни се използва?

Най-популярният подсладител
4 май 2018 11:15, Eкип на Puls.bg
3
Е952 - за кои храни се използва?
Reuters

С буква Е и първа цифра 9 в хранителната промишленост се означават 3 типа химични съдинения на база на действието им върху храната – газообразни набухватели, глазиращи агенти и най-голямата група – подсладителите. Един от най-популярните сред тях се означава с код Е952. Това е натриевият цикламат.

Натриевият цикламат е „едва“ около 30-50 пъти по-сладък от захарозата в бялата захар, което го превръща в най-малко сладкият изкуствен подсладител, използвани в сладкарската промишленост и хранителната индустрия като цяло. Затова той често се ползва в комбинация с друг, много по-сладък подсладител – захарин. Обикновено се ползват в съотношение 10:1 в полза на цикламата. Лабораторните тестове показват, че това съотношение е най-подходящо за успешно маскиране на нежеланите особености във вкуса и на двата подсладитела.
 
Интересна особеност на цикламата е устойчивостта му на нагряване – молекулата му, а съответно и сладкият му вкус, не се разрушават след термична обработка. Тази особеност, успоредно с ниската цена, позиционира Е952 сред най-широко употребяваните заместители на захарта.
 
Натриев цикламат се ползва най-често в производството на печени захарни изделия (кексове, пайове), както и като подсладител в различни сокове, нектари и газирани напитки.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии, се превръща в циклахексаламин- вещество, което не е изследвано и изучено напълно. Вероятно, поради тази причина той е забранен в САЩ и страните на ЕС.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне не е лошо
1
1
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
това хубаво ли е?